Nephus includens Kirsch (Coleoptera: Coccinellidae)'in asma unlubiti Planococcus ficus (Signoret) (Hemiptera: Pseudococcidae) üzerindeki bazı tüketim ve biyolojik özellikleri
Some consumption and biological properties of Nephus includens Kirsch (Coleoptera: Coccinellidae) over vine mealybug Planococcus ficus (Signoret) (Hemiptera: Pseudococcidae)
  1. Tez No: 557180
  2. Yazar: BETÜL TARHANACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT MUŞTU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Asma, Planococcus ficus, Nephus includens, biyolojik mücadele, yaşam çizelgesi, Vine, Planococcus ficus, Nephus includens, biological control, life table
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Çalışmada, en önemli unlubit avcılarından biri olan Nephus includens Kirsch (Coleoptera: Coccinellidae)'in, bağların önemli zararlılarından biri olan Planococcus ficus (Signoret) (Hemiptera: Pseudococcidae)'un farklı dönemleri üzerindeki tüketim kapasitesi ve unlubit dönem tercihi araştırılmıştır. Denemeler 25 ± 1 ºC sıcaklık, %60 ± 10 nem ve 16:8 (aydınlık/karanlık) koşullarındaki iklim kabinlerinde yürütülmüştür. N. includens'in tüm dönemlerinin en fazla P. ficus'un yumurta dönemini tükettiği ve unlubitin dönemleri ilerledikçe tüketim miktarının azaldığı belirlenmiştir. Avcının dönemleri ilerledikçe tüketim kapasitesinin arttığı ve en fazla tüketimin unlubitin yumurta dönemi hariç ergin döneminde olduğu tespit edilmiştir. Avcının I., II., III. larva ve ergin dönemlerinin unlubitin I. nimf dönemini daha çok tercih ettiği, IV. larva döneminin ise en çok yumurta dönemini tercih ettiği belirlenmiştir. Ayrıca, N. includens'in bazı biyolojik özellikleri 4 farklı sıcaklıkta (20 ± 1, 25 ± 1, 30 ± 1 ve 35 ± 1ºC), %60 ± 10 nem ve 16:8 (aydınlık/karanlık) koşullarındaki iklim kabinlerinde çalışılmıştır. Avcının en kısa gelişme süreleri 30 ve 35 ºC'de sırasıyla 23.3 gün ve 22.43 gün olarak belirlenmiştir. Buna karşın, en düşük ergin öncesi ölüm oranı (%14) 30 ºC'de, en yüksek ergin öncesi ölüm oranı (%86) ise 35 ºC'de olmuştur. En yüksek yumurta sayısı 30 ºC'de 87.47 adet iken, 35 ºC'de ise sadece 0.40 adet olarak saptanmıştır. En uzun dişi ve erkek ömrünün 124.80 ve 125.08 gün ile 20 ºC'de, en kısa dişi ve erkek ömrünün 40.40 ve 53.00 gün ile 35 ºC'de olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen verilere göre avcının 4 farklı sıcaklıkta yaşam çizelgesi oluşturulmuştur. Avcının en iyi gelişim gösterdiği 30 ºC'de, kalıtsal üreme yeteneği (r = 0,0703 gün-1), üreme gücü sınırı (λ = 1.0727 gün-1), net üreme gücü (R0 = 33.24 yumurta) ve ortalama döl süresi (T0 = 49.8580 gün) olarak belirlenmiştir. Elde edilen tüm veriler değerlendirildiğinde, N. includens'in asma unlubitinin biyolojik mücadelesinde başarılı bir şekilde kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In the study, the consumption capacity and preference of mealybug stage of Nephus includens Kirsch (Coleoptera: Coccinellidae) which one of the most important predator of mealybugs on Planococcus ficus (Signoret) (Hemiptera: Pseudococcidae) which one of the important pest of vineyards were investigated. The experiments were carry out in a climate-controlled cabinet at 25 ± 1°C, 60 ± 10% R.H, and 16:8 (light: dark). It was determined that the egg stage of mealybug is the most consumed by all larval stages and adult of N. includens, and the consumption of predator decreased with increasing of development stages of mealybug. It was determined that the consumption of predator increased with increasing of its larval stages and the most consumption was adult stage of the predator on all mealybug stages except egg. Ist, IInd, IIIrd larval and adult stages of the predator prefered Ist nymphal stage of the mealybug, whereas IVth larval stages prefered egg stages. In addition to, some biological characters of N. includens were studied in climate-controlled cabinets at four different temperatures (20 ± 1 ºC, 25 ± 1 ºC, 30 ± 1 ºC and 35 ± 1ºC), 60 ± 10% R.H, and 16:8 (light: dark). The shortest developmental times were determined as 23.3 d ve 22.43 d at 30 ºC and 35 ºC respectively. However, the lowest preadult mortality (14%) was at 30 ºC, whereas the highest preadult mortality (86%) was at 35 ºC. While the highest number of eggs were determined as 87.47 eggs/female at 30 ºC, only as 0.40 eggs/female at 35 ºC. The longest female and male longevity were 124.80 d and 125.08 d at 20 ºC, the shortest female and male longevity were 40.40 d ve 53.00 d at 35 ºC respectively. According to data obtained, life tables of the predator was created at 4 different temperatures. At 30 ºC, where the predator showed the best development, the intrinsic rate of increase as (r = 0,0703 d-1), the finite rate of increase as (λ = 1.0727 d-1), the net reproduction rate as (R0 = 33.24 eggs) and the mean generation time as (T0 = 49.8580 d) were determined. When all the data obtained are evaluated, it is thought that N. includens can be used successfully in the biological control of vine mealybug.