Turunçgil unlubiti Planacoccus citri Risso (Hemiptera: Pseudococcidae)'nin avcıları Cryptoleamus montrouzieri Mulsant, Nephus includens Kirsch (Coleoptera: Coccinellidae) ve Crysoperla carnea (Stephens) (Neuroptera: Chrysopidae) arasındaki birlik içiavcılık
Intraguild predaton among the predators Cryptoleamus montrouzieri Mulsant, Nephus includens Kirsch (Coleoptera: Coccinellidae) and Crysoperla carnea (Stephens) (Neuroptera: Chrysopidae) of citrus mealybugs Planacoccus citri Risso (Hemiptera: Pseudococcidae)
  1. Tez No: 771557
  2. Yazar: KHALID ABDALSLAM IDRIS ADAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT MUŞTU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Avcı, BİA, Chrysoperla carnea, Cryptoleamus montrouzieri, larva, Nephus includens, Planacoccus citri, Turunçgil, IGP, Citrus, Planacoccus citri, larva, Preadator, Chrysoperla carnea, Cryptoleamus montrouzieri, Nephus includens
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışma, Üç doğal düşman (Crysoperla carnea) Stephens (Neuroptera: Chrysopidae), (Cryptoleamus montrouzieri) Mulsant ve (Nephus includens) Kirsch (Coleoptera: Coccinellidae) arasındaki Birlik İçi Avcılığı (BİA) araştırmak amacıyla yapılmıştır. Denemelerde avcıların ikinci ve son dönem larvalarına birlik dışı av Turunçgil unlubiti (Planacoccus citri) Risso (Hemiptera: Pseudococcidae)'nin olmadığı (0) ve unlubitin farklı yoğunlukların sunulduğu durumda (3, 6, 12 ve 24 adet) birlik içi avcılık etkilişimleri ikili ve üçlü avcı kombinasyonlarında araştırılmıştır. Denemeler 25±1°C sıcaklık, %60±10 orantılı nem ve 16:8 saat aydınlanma rejimine sahip iklim kabininde yürütülmüştür. Çalışmanın sonucunda, BİA'ın en yüksek oranı 0, 3 ve 6 unlubit yoğunluklarında meydana gelmiştir. Birlik dışı av popülasyonunun yüksek olduğu (12 ve 24 unlubit) durumlarda BİA etkileşimlerinin oldukça azaldığı belirlenmiştir. Denemelerde C. carnea en yüksek canlılık oranına sahip olmuştur. Denemelerde BİA etkileşiminden en fazla zarar gören avcı N. includens olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate Intra-Guild Predation (IGP) among three natural enemies (Crysoperla carnea) Stephens (Neuroptera: Chrysopidae), (Cryptoleamus montrouzieri) Mulsant and (Nephus includens) Kirsch (Coleoptera: Coccinellidae). In absence of citrus mealybug (Planacoccus citri) Risso (Hemiptera: Pseudococcidae) and different densities of mealybugs (3, 6, 12 and 24 individual) as Exteraguild prey to the second and last larval inistar of the predators. Interaguild Predation interactions were observed in two and three combinations. The experiments were carried out in a climate cabinet with 25±1°C temperature, 60±10% proportional humidity and 16:8 hour lighting. As a result, the highest rate of IGP occurred at 0, 3 and 6 mealybug intensities. It also determined that IGP interactions decreased considerably when the Exteraguild prey population was high (12 and 24 mealybugs). C. carnea had the highest viability rate beside N. includens was the most damaged predator from IGP interaction.