Code.org platformunun 6. sınıf öğrencilerinin programlama öğrenimine etkisi
The effect of Code.org platform on 6th grade students' learning programming
- Tez No: 557268
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN AKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Code.org, Görsel Programlama, Programlama Öğrenimi, Code.org, Visual Programming, Programming Learning
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Öğrencilere hayatın içerisinde karşılaşılan problemleri çözmenin bir amaç olmadığı, asıl önemli olanın yaşanılan süreç olduğu programlama öğretimi ile aktarılmaktadır. Öğrenilmesi zor bir süreç olarak belirtilen programlamanın da daha kolay ve etkili öğretilebilmesi amacıyla görsel programlama ortamlarından yararlanılmaktadır. Bu araştırmada da 6. sınıf öğrencilerinin programlama öğrenimlerine Code.org platformunun etkileri araştırılmıştır. Araştırma Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bir ortaokulda eğitim gören öğrenciler ile yürütülmüştür. Araştırmada veri toplama aracı olarak Keçeci, Alan ve Zengin (2016) tarafından geliştirilen Eğitsel Bilgisayar Oyunları Destekli Kodlama Öğrenimine Yönelik Tutum Ölçeği, Code.org Platformuna Yönelik Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu ve Programlama Öğrenim Düzeyi Belirleme Aracı kullanılmıştır. Deneysel araştırma desenine uygun olarak gerçekleştirilen araştırmada gerçek deneme modellerinden 2 X 3'lük (deney - kontrol X ön test - son test - izleme testi) model kullanılmıştır. Uygulamanın başlangıcında veri toplama araçları iki gruba da uygulanmış, sonrasında ise öğrenciler normal yöntemler ve Code.org platformu destekli yöntemler olmak üzere iki farklı şekilde programlama öğretimine katılmışlardır. Deneysel işlemin bitiminden hemen sonra gruplardan son test ölçümleri alınmış ve deney grubuna görüşme formu uygulanmıştır. Deneysel işlemin tamamlanmasından beş hafta sonra da programlama öğreniminin kalıcılığına yönelik izleme testi ölçümleri alınmıştır. Görüşme formunun sonuçları içerik analizi ile betimsel olarak yorumlanmıştır. Diğer ölçme işlemlerinin sonucunda elde edilen veriler Mann Whitney U testi, Wilcoxon İşaretli Sıralar testi, kovaryans analizi (ANCOVA) ve Bonferroni ikili karşılaştırmalar testi ile SPSS istatistik paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda Code.org platformunun, öğrencilerin programlama öğrenimlerine ve programlama öğrenimlerinin kalıcılıklarına normal öğretim yöntemlerine göre daha olumlu etkileri olduğu saptanmıştır. Ayrıca Code.org platformu, öğrencilerin eğitsel bilgisayar oyunları destekli kodlama öğrenimine karşı olan tutumlarını olumlu yönde artırmıştır. Yürütülen yarı yapılandırılmış görüşmeler sonucunda da bu platformun öğrenci başarısı üzerinde daha pozitif bir etkisi olduğu, öğrencilerin öğrenme sürecinden daha fazla keyif aldıkları ve Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersine karşı daha olumlu tutumlar geliştirdikleri ortaya konulmuştur. Çalışmanın süreci ve sonuçları göz önüne alındığında; Code.org platformunun öğrenme ortamlarına entegre edilmesi ve bu alandaki deneysel çalışmaların kapsam olarak genişletilmesine yönelik yeni araştırmalar yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
It is transferred to the students that the aim is not solving the problems encountered in life but the important one is the process lived by the programming teaching. Visual programming environments are benefited for the purpose of easier and more effective teaching of programming which is described as a difficult learning process. In this study, the effects of Code.org platform on the programming learning of 6th grade students were investigated. The research was carried out with students studying in a secondary school affiliated to the Ministry of National Education. In this study, Attitude Scale for Educational Computer Games Supported Coding Learning developed by Keçeci, Alan and Zengin (2016), Semi-Structured Interview Form for Code.org Platform and Programming Learning Leveling Tool are used as data collecting tools. In the research carried out in accordance with the experimental research design, 2 X 3 (experimental - control X pre-test - final-test - re-test) model from the real trial models was used. At the beginning of the application, data collecting tools were applied to two groups, and then students participated in programming in two different ways as usual methods and Code.org platform supported methods. After the end of the experimental process, the final-test measurements were taken from the groups and the interview form was applied to the experimental group. Five weeks after the completion of the experimental procedure, re-test measurements were taken for the permanence of programming learning. The results of the interview form were interpreted descriptively with the content analysis. The data obtained from the other measurement processes were evaluated by using Mann Whitney U test, Wilcoxon Signed Ranks test, covariance analysis (ANCOVA) and Bonferroni paired comparisons test and SPSS statistical package program. As a result of the research, it was found that Code.org platform had more positive effects on students' programming learning and retention of programming learning than usual teaching methods. In addition, the Code.org platform positively increased the students' attitudes towards educational computer games supported coding learning. As a result of the conducted semi-structured interviews, it was revealed that this platform had a more positive effect on students' achievement; students enjoyed more of the learning process and developed more positive attitudes towards the Information Technology and Software course. Considering the process and results of the study; it is recommended to integrate the Code.org platform into learning environments and to be done new research to expand the experimental studies in this area.