Şanlıurfa ilindeki ishalli buzağılarda coronavirusların ELISA yöntemi ile araştırılması
Investigation of coronaviruses by ELISA method in diarrheic calves in Sanliurfa province
  1. Tez No: 557327
  2. Yazar: RAMAZAN ABİKOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İRFAN ÖZGÜNLÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Coronavirus, ELISA, Buzağı ishali, Şanlıurfa, Coronavirus, ELISA, Calf diarrhoea, Sanliurfa
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Viroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bovine corona virus (BCoV) sığırlar arasında yüksek prevalansta ve yaygındır. Birçok ülkede bildirilmiştir. Aynı zamanda buzağıların ishal etkenidir. Hastalık semptomu gösteren ve semptom göstermeyen sığırların gaitası hem hastalığın kaynağı hem de su ve gıdalar için kontaminasyon kaynağıdır. Bu çalışmada Şanlıurfa yöresinde klinik ishal semptomlu buzağılarda BCoV enfeksiyonu araştırılması amaçlandı. Bunun için virolojik teşhis yöntemi kullanıldı. Çalışmada klinik muayenenin ardından Enzyme Linked İmmunosorbent Assay (ELİSA) testi ile değerlendirmek üzere 94 (≤3 ay) ishalli buzağı gaitası alında. 5 (%5,32) buzağı gaitasında BCoV antijeni tespit edildi. Neticede bütün dünyada yaygın olan ve her yaştaki sığırda varlığı bildirilen BCoV enfeksiyonu bu çalışma ile Şanlıurfa'da da varlığını devam ettirdiği belirlendi. Hastalık, sığır popülasyonlarında tedavi maliyetlerinden ve buzağı ölümlerinden kaynaklanan büyük ekonomik kayıplarla sonuçlanır. Ekonomik kayıpları azaltmak için koruyucu aşı tüm gebe ineklere uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Bovine coronavirus (BCoV) is common with high prevalence in cattle. It is reported in many countries. Also, BCoV causes diarrhea in calves. Feces from clinical cases or clinically normal cattle are source of infection, also contamination of feed and water. The aim of this study was to investigate BCoV infection in diarrheic calves in Sanliurfa province. For this reason, the virological method was used. In this study, following clinical examination 94 calves with diarrhoea (≤3 month) were sampled for BCoV presence by enzyme linked immunosorbent assay (ELISA). BCoV antigen was detected in faecal sample of a 5 (5.32%) calves. As a conclusion, BCoV infection has found worldwide among cattle of all ages. As a result of this study, BCoV was detected in calves in Sanliurfa province. The disease results in major economic losses in cattle populations that result from treatment costs and calf deaths. The protective vaccination must be applied all pregnant cows to reduce economic losses.