Depresyon hastalarında beslenme ile ilintili kan çinko ve bakır düzeylerinin değerlendirilmesi
Zinc and copper levels in blood between the depressive patients related with nutrition
  1. Tez No: 557332
  2. Yazar: KÜBRA YURTSEVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA GÜLHAN SAMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Psikoloji, Nutrition and Dietetics, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme, depresyon, çinko, bakır, Nutrition, depression, zinc, copper
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Yurtseven K. Depresyon Hastalarında Beslenme İle İlintili Kan Çinko ve Bakır Düzeylerinin Değerlendirilmesi. Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme Bilimleri Programı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2019. Depresyon sağlığı olumsuz yönde etkileyen ve geniş yaygınlığı olan halk sağlığı sorunudur. Bu çalışma, depresyonu olan ve olmayan yetişkin bireylerin beslenme durumlarını, antropometrik ölçümlerini ve serum çinko ile bakır düzeylerini karşılaştırarak, depresyon oluşumunda rol alan olası diyetsel faktörler ile depresyon oluşumu arasındaki muhtemel ilişki incelenmek amacıyla yapılmıştır. Bu araştırma, tanımlayıcı ve durum saptama çalışması olarak planlanmış olup, Eylül 2012-Mart 2013 tarihleri arasında Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi Psikiyatri Polikliniğine başvuran erkek bireyler arasında depresyon tanısı alan (n=15) ve almayan (n=15) toplam 30 birey üzerinde yürütülmüştür. Bireylerin depresyon durumu hekim tarafından Beck Depresyon Ölçeği/BDÖ ve klinik muayene ile belirlenmiştir. Bireylerin besin tüketim sıklığı, 24 saatlik besin tüketimi,ve bazı antropometrik ölçümleri ile beslenme durumları değerlendirilmiştir. Beden kütle indeksi (BKİ) ve vücut ağırlığı ile depresyon görülme durumu arasında istatistiksel olarak önemli doğrusal yönlü zayıf bir ilişki bulunmuştur (p0,05). Her iki grupta yer alan bireylerin diyetle çinko ve yağ yüzdesi alımı dışında (p0,05). Diyetle çinko ve bakır alımı ile serum çinko bakır düzeyleri arasında istatistiksel olarak önemli olmayan doğrusal yönlü bir ilişki bulunmuştur (p>0,05). Bu çalışmanın sonucunda depresyon ile beslenme arasında önemli bir ilişki olduğu gösterilmiştir. Depresyonun önlenmesi ve tedavisinde, obezite, yeme davranış bozukluğu ve beslenme durumu arasındaki ilişkinin multidisipliner bir yaklaşımla değerlendirilmesi önemlidir.
Özet (Çeviri)
Yurtseven K. Zinc and Copper Levels in Blood Between the Depressive Patients Related with Nutrition. Hacettepe University, Graduate School of Health Sciences, Nutrition Sciences Program, Master's Thesis, Ankara, 2019. Depression is a widespread public health problem that negatively affects health. This study aims at investigating the possible relationship between the emergence of depression and possible dietary factors in depression by comparing the nutritional status, anthropometric measurements and serum zinc and copper levels of adults who suffer and do not suffer from depression. This study has been planned as a descriptive and fact-determination study and carried out on 30 individuals in total who have been (n = 15) and have not been (n = 15) diagnosed with depression among male individuals who applied to psychiatry polyclinic of Ankara Gülhane Military Medical Academy between September 2012 and March 2013. Depression status of the individuals has been determined by a physician through Beck Depression Scale/BDS and clinical examination. The frequency of food consumption, 24-hour food consumption, and some anthropometric measurements of individuals have been evaluated. A statistically significant, linear and weak correlation has been found between body mass index (BMI) and body weight and depression (p 0.05). There has been no statistically significant difference between energy, macronutrients and vitamin-mineral intakes (p> 0.05) except for dietary zinc and fat percentage intake of the individuals in both groups (p 0.05). As a result of this study, it has been indicated that there is a significant relationship between depression and nutrition. In the prevention and treatment of depression, it is of high importance to evaluate the relationship between obesity, eating behavior disorder and nutritional status through a multidisciplinary approach.