Artvin ili D grubu hastanelerinde sağlık çalışanlarının mesleki risklerinin iş stresi ile ilişkisi
The relationship between occupational risks and health stress of health workers i̇n Artvin D group hospitals
- Tez No: 557349
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİS KAYTAZ YİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: İş stresi, Sağlık çalışanı güvenliği, Artvin, Work stress, Health worker safety, Artvin
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Avrasya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği ve Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu araştırma Artvin ilinde D grubu hastanelerde görev yapan sağlık çalışanlarının sağlık hizmeti sunumu esnasında maruz kaldıkları tehlike ve riskleri belirlemek ve bu tehlikelerin kaygı düzeyleri ile ilişkisini değerlendirmek amacı ile yapılan kesitsel. tanımlayıcı ve analitik tipte bir araştırmadır. Değişik etkenlere bağlı olarak gelişebilecek mesleki iş kazalarını ve risklerini değerlendirmek , bu risklerden etkilenme derecesini en az düzeye indirerek sağlık çalışanlarının kaygı düzeylerini azaltmak için öneriler geliştirmek amacıyla planlanmıştır. Araştırmanın evrenini,Mart - Haziran 2019' de araştırmanın yapıldığı Artvin ilinde ki D grubundaki hastanelerde görev yapan sağlık çalışanları (317 kişi) oluşturmuştur. Araştırmada kolayda örneklem yöntemi ile 211 sağlık çalışanına ulaşılmştır. Araştırmanın verileri; sosyodemografik özellikler (yaş,cinsiyet, medeni durum, ekonomik durum, eğitim durumu), hastane çalışma ortamı kaynaklı risk ve tehlikeler algısı, sağlık durumları (beslenme, egzersiz, dinlenme, kronik hastalık, uyku, sigara, alkol, sağlık kontrolü vb.) ve çalışma şartlarını (hizmet süresi, çalışma saati, iş verimi vb.) içeren sorular ile Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) ve Sağlık Çalışanı Güvenliği Ölçeği (SÇGÖ) sorularından oluşan anketin direkt gözlem altında uygulanmasıyla toplanmıştır. Sağlık çalışanlarının çalışma ortamına yönelik güvenlik algıları düştükçe anksiyete algıları yükselmektedir.
Özet (Çeviri)
This research is a cross-sectional, descriptive and analytical study in order to determine the dangers and hazards of health care workers in hospitals in the D group and to evaluate their relationship with anxiety levels. It has been planned to evaluate the occupational accidents and risks that may arise due to different factors and to develop suggestions to reduce the level of anxiety of health workers by minimizing the degree of impact of these risks. The population of the study was composed of health workers (317 people) working in hospitals of the D group in Artvin province in March - June 2019. In the research, 211 health workers were reached with the sampling method. Data of the research; sociodemographic characteristics (age, gender, marital status, economic status, educational status), perception of risks and dangers arising from hospital working environment, health status The questionnaire consisted of questions such as working conditions (duration of service, working hours, work efficiency, etc.) and Beck Anxiety Inventory (BAI) and Health Worker Safety Scale (SPG) were collected through direct observation. Anxiety perceptions are increasing as health professionals' perceptions of working environment decrease.