Otizm spektrum bozukluğu tanısı almış çocuklarda vitamin ve mineral düzeyleri
Vitamin and mineral levels in children with autism spectrum disorder
  1. Tez No: 557385
  2. Yazar: MEHMET PALAZ
  3. Danışmanlar: DR. CANAN HASBAL AKKUŞ, DR. HASRET AYYILDIZ CİVAN, DR. SEMRA YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Psychiatry, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Otizm Vitamin Mineral CARS, Autism, Vitamin, Mineral, CARS
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Giriş ve Amaç: Çalışmamızda amaç; otizm spektrum bozukluğu tanısıyla Çocuk Psikiyatri polikliniğinde takip edilen hastaların vitamin ve mineral değerlerinin aynı yaş grubundaki sağlıklı kontrollerle karşılaştırmak ve vitamin-mineral değerlerinin otizm ağırlığı(CARS skoru) ile ilişkisinin olup olmadığını araştırmaktır Gereç ve Yöntemler: Eylül 2017- Eylül 2018 tarihleri arasında Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları polikliniğine başvuran otizm spektrum bozukluğu olan hastalar çocukluk otizmi değerlendirme ölçeği (CARS) ile ağırlık derecelendirilmesi yapıldı. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniğine başvuran gönüllü kontrol grubu olarak çalışmaya dahil edilen hastalarla birlikte tüm hastaların yaş, cinsiyet, boy, kilo bilgileri ile kan Demir, Vitamin B12, Folat ve 25 (OH) D Vitamini düzeyleri alınıp forma kaydedildi. Verilerin değerlendirilmesinde Mann-Whitney U, Pearson ki-kare ve Fisher's exact test kullanıldı. Bulgular: Çalışmada 108 OSB'li hasta115 normal olgu ile kıyaslandı. OSB'li hastalarda Vitamin B12, Folat, Demir ve D vitamini düzeylerinde normal hasta grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düşüklük saptanmadı. CARS Skoruna göre hafif ve ağır OSB'li çocuklarda Vitamin B12, Folat, Demir ve D vitamini düzeyleri kıyaslandığında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. Sonuç: Çalışmamızda OSB'li çocuklarda Vitamin B12, Folat, Demir ve D vitamini düzeylerinin sağlıklı çocuklardan düşük olmadığı CARS skoruna göre hafif ve ağır olgular arasında farklılık olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to compare the vitamin and mineral values of the patients followed up in the Child Psychiatry Outpatient Clinic with the diagnosis of autism spectrum disorder to healthy controls in the same age group and to investigate whether vitamin-mineral values were related to autism weight (CARS score). Materials and Methods: Between September 2017 and September 2018, we worked at Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital Children and Adolescent Mental Health and Diseases outpatient clinic with autism spectrum disorder patients with childhood autism assessment scale (CARS) was weighted. Age, gender, height, weight, blood Iron, Vitamin B12, Folate and 25 (OH) Vitamin D levels of all patients included in the study were recorded. Mann-Whitney U, Pearson chi-square and Fisher's exact test were used to evaluate the data. Results: In this study, 108 patients with ASD were compared with 115 normal cases. There was no statistically significant decrease in Vitamin B12, Folate, Iron and Vitamin D levels in patients with ASD compared to normal patients. According to CARS score, there was no statistically significant difference in vitamin B12, Folate, Iron and Vitamin D levels in children with mild and severe ASD. Conclusion: In our study, it was concluded that vitamin B12, Folate, Iron and Vitamin D levels in children with ASD were not lower than healthy children, and there was no difference between mild and severe cases according to CARS score.