Sağlık Bakanlığı taşra sağlık yönetiminde eşgüdüm: Manisa İli örneği
Coordination of provincial management in Ministry of Health: The case of Mani̇sa Province
- Tez No: 557442
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Public Administration, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yönetim, Yönetimin Fonksiyonları, Sağlık Yönetimi, Eşgüdüm
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
“Sağlık Bakanlığı Taşra Sağlık Yönetiminde Eşgüdüm: Manisa İli Örneği”başlıklı tez çalışması, Türkiye'de örgütlenme adımlarını 1920'lerde atmaya başlamış olan Sağlık Bakanlığı taşra teşkilatının son yıllarda yaşamış olduğu değişimi özellikle yönetim fonksiyonlarından eşgüdüm (koordinasyon) bağlamında değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, 2017 tarih ve 694 sayılı KHK ile 2017 tarih ve 51275 sayılı Yönerge kapsamında şekillenen Sağlık Bakanlığı taşra teşkilatının yönetim yapısı ortaya konulmuştur. Taşra sağlık yönetimine verilen görevler, yönetim fonksiyonlarından eşgüdüm ilkeleri ile ilişkilendirilmiş, ilişkilendirilen görevler ışığında ise yarı yapılandırılmış görüşme soruları hazırlanmıştır. Değişim öncesinde ve sonrasında yöneticilik yapmaya devam eden kişiler örneklem olarak belirlenmiş ve bu kişiler ile yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Niteliksel araştırma ile taşradaki faaliyetlerin eşgüdümü, tematik analiz yoluyla incelenmiştir. Sık değişiklik yaşayan taşra sağlık örgütünün son yönetim yapısında eşgüdüm bağlamında bir iyileşme olmasına karşın, problemler yaratabilecek unsurların da olduğu çalışmayla belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, entitled“Coordination Of Provincial Management In Ministry Of Health: The Case Of Manisa Province”aims to evaluate the recent changes that happened in the Provincial Organisation of Ministry of Health, which started its organisational steps in 1920s, in the framework of coordination. This study presents the management structure of Provincial Organisation of Ministry of Health, which was shaped according to the article number 694, dated 2017 and the directive number 51275, dated 2017. The tasks assigned to provincial health management have been associated with the principles of coordination. In the light of related tasks, semi-structured interview questions were prepared. People who have knowledge about the subject and who had previously worked as managers in the field of health and who continue to manage after the change were identified as samples and face-to-face interviews were held with them. A Qualitative research was conducted, and the coordination of provincial activities were examined through thematic analysis. Although there has been an improvement in the context of coordination in the last administrative structure of the provincial health organization which has frequent changes, it has been determined that there are elements that can create problems.