Kamu yönetimindeki son düzenlemelere bağlı olarak aile hekimliğindeki gelişmeler
Developments in family medicine depending on regulations in public administration
  1. Tez No: 458494
  2. Yazar: TOLGA BOZKURT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VOLKAN TATAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Public Administration, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Public management, Family medicine, Transformation Program in Health
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Dünyada değişen kamu yönetimi politikaları ile devletler birçok alanda çağın şartlarına ve ihtiyaçlarına uygun reformlar yapmışlardır. Türkiye'de de bu Yeni Kamu Yönetimi (YKY) anlayışının yansımaları görülmüş ve dönemler halinde YKY anlayışına geçiş çalışmaları yürütülmeye başlanmıştır. Türkiye'nin son zamanlarda bu alanda yaptığı en köklü reformlar sağlık alanında olmuştur. Sağlıkta Dönüşüm Programı (SDP) ile sağlık bakanlığı idari yapısı, merkez ve taşra teşkilatlanması, personel yapısı, finansal kaynaklar, sosyal güvenlik kurumu, birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumları teşkilatlanmaları yeniden yapılandırılmıştır. Sağlıktaki en kapsamlı değişikliklerden biri olan 'Aile Hekimliği' sistemi uygulamaya konularak birinci basamak sağlık hizmetleri tamamen çağdaş, YKY anlayışına uygun bir şekilde revize edilmiştir. Bu çalışmanın amacı kamu yönetimindeki gelişmelere bağlı olarak kamu yönetimi ve aile hekimliği sistemi hakkında bilgi vermek, sistemdeki yenilikler ve sağlık politikalarını değerlendirmektir. Anahtar Kelime: Kamu yönetimi, Aile hekimliği, Sağlıkta dönüĢüm programı
Özet (Çeviri)
Changing public administration policies in the world, states have reformed in accordance with the age requirements in many areas and needs. This reflection of the new public management approach has been seen in Turkey and started to carry out the transition studies in period to the understanding of the new Public Administration. Turkey's most recent radical reforms in recent years have been in the field of health. With the Transformation Program in Health, changes Ministry of Health administrative structure, central and provincial organizations, staff structure, financial resources, social security institution, primary, secondary and tertiary health care institutions. One of the most comprehensive changes in health is the 'Family Medicine' system is put into practice. In this manner, primary health care services are contemporary and this structure appears to be compatible with the fundamental components of the New Public Management approach. The purpose of this study in the light of developments in public administration to give information about public administration and family medicine system and to evaluate innovations and health policies in the system.