Dijital hikaye temelli matematik öğretiminin ortaokul öğrencilerinin kavram öğrenmeleri üzerine etkileri
The effects of the digital story-based mathematics teaching on concept learning of secondary school students
  1. Tez No: 557449
  2. Yazar: BAHAR DİNÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜHA YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Concept based learning, math teaching, digital story, concept learning
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
Bu araştırmanın amacı, 6. sınıf matematik dersi“Tam Sayılar ve Cebirsel İfadeler”alt öğrenme alanlarında bağlam temelli öğrenme yaklaşımına göre oluşturulan dijital hikayelerle gerçekleştirilen matematik öğretiminin öğrencilerin, akademik başarılarına, matematik dersine yönelik tutum, güdülenme düzeyi, kavramsal öğrenme-örneklendirme düzeyleri ve dijital hikaye etkinliklerine yönelik görüşlerine etkisini araştırmaktır. Araştırma kapsamında nitel ve nicel verilerin bir arada kullanıldığı karma yöntem ve deney-kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Çalışma grubu 2017–2018 eğitim öğretim yılında İzmir İli'nde belirlenen MEB'e bağlı bir devlet ortaokulunun dört farklı şubesinde öğrenim gören 104 öğrenciden oluşmaktadır. Deney ve kontrol gruplarının belirlenmesinde öncelikle öğrencilerin 2017-2018 eğitim öğretim yılı I. dönem sonunda karnelerindeki matematik not ortalamaları temel alınmıştır. Grupların başarı puanları ortalaması arasındaki fark 0.05 düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı olmadığı için 2 şube deney, 2 şube kontrol grubu olarak kabul edilmiştir. Deneysel işlem öncesinde ve sonrasında, her iki gruba da güvenirlik ve geçerlik analizleri yapılmış olan ön test ve son testler uygulanmıştır. Deney ve kontrol grubu öğrencilerine“Başarı Testi (BT)”,“Matematik Tutum Ölçeği (MTÖ)”ve“Güdülenme Ölçeği (GÖ)”,“Kavramsal Anlama ve Örneklendirme Formu (KAÖF)”uygulanmış olup,“Dijital Hikaye Temelli Matematik Dersine Yönelik Öğrenci Görüş Formu (DHTMDÖGF)”sadece deney grubu öğrencilerine uygulanmıştır. Yapılan test ve ölçeklerden elde edilen ön test puan sonucuna göre iki sınıftaki öğrencilerin ortalama puanları arasında anlamlı bir fark olmadığı ve grupların denk olduğu tespit edilmiştir. Uygulama 8 haftalık bir süreçte gerçekleştirilmiştir. Çalışma süresince, deney grubu olarak seçilen şubelere bağlam temelli öğrenme yaklaşımına göre oluşturulan dijital hikayelerle gerçekleştirilen matematik öğretimi, kontrol grubu olarak seçilen şubelere ise Matematik ders kitabına dayalı geleneksel öğretim yapılmıştır. Araştırmada elde edilen nicel verilerin analizinde SPSS paket programından yararlanılmıştır. Nitel verilerin analizi ise betimsel analiz ile yapılmıştır. Nicel verilerin normal dağılım gösterip göstermediği betimsel istatistikler ve Kolmogorov Smirnov Testi ile kontrol edilmiş, bu sonuca göre normal dağılım özelliği gösteren verilerde parametrik analizler, normal dağılım özelliği göstermeyen verilerde ise parametrik olmayan analizler kullanılmıştır. Araştırmada; grupların matematik tutum ölçeği ve güdülenme ölçeği ön test ve son test puanları arasındaki ilişkiyi belirlemek için“ilişkisiz örneklem t-testi”, uygulama sonrası her grubun gelişimini değerlendirmek için“ilişkili örneklem t-testi”kullanılmış ve elde edilen veriler p= 0,05 anlamlılık düzeyinde karşılaştırılmıştır. Normal dağılım özelliği göstermeyen verilerin analizinde ise Mann Whitney U , Wilcoxon test ve Spearman korelasyon testi kullanılmıştır. Verilerin analizi sonucunda deney grubu öğrencilerinin, kontrol grubundaki öğrencilere göre matematik tutum ölçeği, kavramsal anlama ve örneklendirme formu puan ortalamalarının daha yüksek çıktığı ve aradaki farkın anlamlı olduğu tespit edilmiş, akademik başarı ve güdülenme ölçeği puan ortalamaları arasındaki farkın ise istatistiksel olarak anlamlı olmadığı belirlenmiştir. Araştırmanın nitel boyutunda elde edilen verilerin betimsel analizleri sonucunda, deney grubunun bağlam temelli öğrenme yaklaşımına dayalı dijital hikayelerle işlenen matematik dersine yönelik olumlu görüşler belirttikleri saptanmıştır. Bağlam temelli öğrenme yaklaşımına göre oluşturulan dijital hikayelerle gerçekleştirilen matematik öğretiminin öğrencilerin matematiğe yönelik tutumlarına, kavramsal öğrenme ve örnekleme gelişimine olumlu katkı sağladığı sonucuna varılmıştır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda bağlam temelli öğrenme yaklaşımına göre oluşturulan dijital hikayelerle gerçekleştirilen matematik öğretimi üzerine önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the effects of the math teaching with digital stories formed according to context based learning approach on academic achievements, attitudes toward mathematics, motivation level, conceptual learning level and the opinions about digital stories of the students for the 6th grade, in the sub learning areas of“The integers and algebraic expressions”. In the study, quasi experimental design with experimental and control groups and mix method that compose of qualitative and quantitative data were used The study group of this study was composed of the sixth grade students attending a public secondary school in the 2017-2018 school years. In the determination of the control and experimental groups, 2017-2018 first term average math scores of school academic performance of students were used. Because of not finding any meoningful difference between between the average scores of groups, Out of four homogeneous groups, two were selected as experimental group (N=52) and the other two as control group (N=52). Before and after the experimental procedure, evaluation tools which ensured validity and reliability applied as pre-tests and post-tests to both of the groups.“Achievement Test”,“Math Attitude Scale”,“Motivation Scale”and ''Conceptual Learning and sampling scale“were administrated to the sixth grade students at this school, ”Student opinion form about digital stories in the math lessons“ was applyed to only experimental group”. Based on the preliminary test score results obtained from the tests and scales, no significant difference was found among the groups involved. Treatment was carried out over a period of 8 weeks. During the study, the experimental group received the math teaching with digital stories formed according to context based learning approach while the control group received regular science teaching depending on the mathematics course book. SPSS 11.5 package program was utilized to analyze the quantitative data obtained from the study. Descriptive analysis was used to analyze the qualitative data. Whether the quantitative data has a normal distribution was assessed by Kolmogorov Smirnov Test. Depending on the results, parametric and non-parametric tests were used in the study. Non-parametric technics were used for the groups which don't show any normal distribution characteristics and parametric analyse technics were used for the groups which show normal distribution characteristics. In the study to analyze the relationship between the pre-test and post-test scores of academic achievements, attitudes toward mathematics, motivation levels of the groups,“t-test for independent groups”,“paired samples t-test”were performed and the data were compared by p ≥ 0,05 significance level for parametric analyzes. On the other hands, for groups that don't demonstrate normal distribution charateristics, Mann Whitney U , Wilcoxon test and the Spearman correlation coefficient were used. As a result of the analysis of the data obtained from the study, it was found that the students in the experimental group, achieved higher“Achievement Test”,“Math Attitude Scale”,“'Conceptual Learning And Sampling Scale”scores compared to the students in the control group and that the difference between them were significant and it was revealed that the groups of motivation levels did not show statistically significant difference. As a result of the descriptive analysis of the data obtained from the qualitative dimension of the study, it was seen that the experimental group students expressed positive opinions about math lessons with digital stories. It was concluded that, the math teaching with digital stories formed according to context based learning approach, provided a positive contribution to the development of the students' academic achievement, attitudes toward mathematics, conceptial learning and sampling skills. In accordance with the results obtained, suggestions about the math teaching with digital stories formed according to context based learning approach were made.