Boğaz kültürlerinde üreyen A grubu beta hemolitik streptokokların yıllara göre sıklığının irdelenmesi
The frequency of group A beta hemolytic streptococci (AGBHS) growing in throat cultures by years
- Tez No: 557742
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN GÜDÜCÜOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: AGBHS, Boğaz Kültürü, Yıllara göre oran, AGBHS, Throat Culture, Annual Rates
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Streptokoklar tabiatta oldukça fazla görülen bakterilerdir. Bunlar canlılarda farklı irinli hastalıklara yol açarlar. Ülkemizde de streptokoklar ile ilgili yapılan çalışmalar ara ara görülen salgınlar nedeniyle sürekli gündemde olmuştur. AGBHS enfeksiyonlarının çocuklarda daha fazla görülmesi bu hastalıklarda etkin bir tedavi gereksinimini göstermiştir Bu çalışmada Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaşı Tıp Merkezi'ne 2012-2016 döneminde boğaz ağrısı ile başvuran hastaların, boğaz kültürlerinde üretilen AGBHS'ın yıllara göre sıklığının tespiti amaçlanmıştır. Hastalardan bakteriyolojik kültür ve tanımlama amacıyla orofarengeal sürüntü örnekleri alındı. Alınan bu örnekler %5 koyun kanlı ağar besiyerine ekildi. Aerobik koşullarda 18-24 saat 37°C de inkübasyondan sonra beta-hemoliz yapan kolonilerden yapılan Gram boyamada Gram pozitif, katalaz testi negatif koloniler beta-hemolitik streptokok olarak değerlendirildi. Çalışmaya dahil edilen 1820 hastanın boğaz kültürlerinde 211 AGBHS saptanmıştır. 1820 hastanın 1012'si erkek 808'i kadındır. Çalışmada 2012 yılında 44, 2013 yılında 60, 2014 yılında 37, 2015 yılında 50, 2016 yılında 20 hastanın boğaz kültüründe AGBHS saptanmıştır. AGBHS'lar çocuklarda önemli bir halk sağlığı sorunu olmakla birlikte tedavi edilmedikleri sürece ileride kendini çeşitli komplikasyonlarla gösterebilmektedir. Bu çalışmanın sonucuna göre AGBHS'ların oranı yıllara göre düşüş göstermektedir. Buda bize toplum sağlığı konusunda halkın bilinçlendiği ve ileri ve hızlı tanı testleri ile bu mikroorganizmanın kontrol altına etkili bir şekilde alınabildiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Streptococci are quite widely encountered microorganisms in nature. They cause various suppurative diseases in humans and animals. Studies conducted in our country on streptococci have been continuously on the agenda because of sporadic epidemics. The fact that the AGBHS infections have been more frequently diagnosed among children necessitates effective therapies against these diseases. This study aims at determining the annual frequency of AGBHS cultivated in throat cultures of patients received at the Van Yüzüncü Yıl University Dursun Odabaşı Medical Centre in the 2012-2016 period with sore throat complaints. Oropharyngeal swabs have been obtained from patients for the purpose of bacteriological culture and diagnosis. These samples have been cultivated on 5 % sheep blood agar medium. Following 18-24 hours of 37°C incubation under aerobic conditions, Gram staining from colonies making beta-haemolysis have been evaluated as Gram positive; and catalase test negative colonies as beta-haemolytic streptocci. 211 instances of AGBHS have been found in the throat cultures among the 1820 patients admitted in the study, of which 1012 are male and 808 are female. In the study, AGBHS have been discovered in 44 patients in 2012, 60 patients in 2013, 37 patients in 2014, 50 patients in 2015, and 20 patients in 2016. AGBHS is an important public health problem in children, unless treated may present various complications in the future. This study's conclusion shows that AGBHS rates are falling annually. This demonstrates us that the public have gained consciousness in public health and developed and rapid diagnosis tests get these microorganisms effectively under control.