Kedilerde medetomidine butorphanol kombinasyonunun göz içi basıncı üzerine etkisi
Effect of medetomidine butorphanol combinations on intraocular pressure in cats
  1. Tez No: 557771
  2. Yazar: NAJEEBULLAH MOHAMMADI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LATİF EMRAH YANMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Göz içi basınç, kombinasyon, kornea kalınlığı değerleri, sedasyon, tonometre, Intraocular pressure, combination, central cornea thickness, sedation, tonometer
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Kedilerde butorphanol, medetomidine ve butarphanol medetomidine kombinasyonunun birlikte kullanılması ile göz içi basıncında meydana gelen değişikleri belirlemesidir. Değişikliklerin tanımlanması ve göz operasyonlarında hangisinin daha avantajlı olduğunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışmanın materyalini 12-24 aylık yaşta ve ağırlıkları 2.5-4.4 kg arasında değişen 8 adet kedi oluşturdu. Sedasyon kullanılmadan önce tüm kedilerden pakimetri ile kornea kalınlığın değerleri ölçüldü. Anestezik ilaç kullanılmadan önce (T0) ve anestezik ilaç kullanıldıktan sonraki 10.dk (T10), 20.dk (T20), 30.dk (T30) ve 40.dakikalarda (T40) GİB değerleri elde edildi. Birinci grupta (Med grubu) olan kedilere 0.1mg/kg medetomidine, ikinci grupta(But grubu) 0.2mg/kg butorphanol ve üçüncü grupta(Med+But grubu) medetomidine 0.05mg/kg ile butorphanol 0.1mg/kg kombinasyonu birlikte intramuskuler uygulandı. Tonometre ile öncelikle sol GİB değerleri daha sonra da sağ GİB değerleri ölçüldü. Deneme hayvanlarında KKD ve GİB değerleri SPSS 23.0 programı kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Kedilerin ilaç uygylandıktan sonra 10.dakika (T10)'da her iki göz KKD değerleri ortalamalarına bakıldığında 598 µ ile 620 µ arasında değerlere sahip olduğu görüldü. Çalışmada her 3 grupta tonometri ile tüm zaman dilimlerinde alınan GİB değerleri ortalaması 19.95, 20.83 ve 20.14 mmHg olarak ölçüldü. Bu çalışmada KKD ve GİB'de istatistiksel olarak önemli bir farklılık bulunmadı. Sonuç: Kedilerde sedasyon amacıyla intramuskuler 0.1 mg/kg medetomidine veya intramuskuler 0.2 mg/kg butorphanol uygulamasının GİB üzerine önemli bir etkisinin olmadığı gözlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to detect the effects of medetomidine, butorphanol and medetomidine butorphanol combinations on intraocular pressure in cats. Thus, it can be identified the changes and determined which is more beneficial in eye surgery. Material and method: A total of 8 male cats weighing 2.4-4.2 kg and 12-24 months were used in this study. Corneal thickness values of all cats were measured with pachymetry before sedative treatment. Intraocular pressure values collected before the administration (T0) and 10, 20, 30 and 40 minutes following the administration. No statistical difference observed at all time points. Medetomidine (0.1 mg/kg), butorphanol (0.2 mg/kg) and medetomidine+butorphanol combination (0.05 mg/kg+0.1 mg/kg) were administered in cats. The intraocular pressure (IOP) was measured using tonometry firstly in the left and then in the right eye. Corneal thickness values and IOP were analyzed using SPSS 23.0. Results: Corneal thickness values in cats measured with pachymetry before sedatives administration ranged from 598 µ to 620 µ. Intraocular pressure measured with tonometer varied in 3 research groups 19.95, 20.83 and 20.14 mmHg. There were no statistically different in the mean values of corneal thickness and intraocular pressure. Conclusion: It was observed that intramuscular administration of 0.1 mg/kg medetomidine or 0.2 mg/kg butorphanol in cats for sedation had no significant effect in IOP.