Medetomidin + butorfanol ve midazolam + butorfanol ile sedasyon yapılan brahisefalik ve normosefalik kedilerde inhalasyon anestezisinin değerlendirilmesi
Evaluation of inhalation anesthesia in brachycephalic and normocephalic cats sedated with medetomidine + butorphanol and midazolam + butorphanol
- Tez No: 933970
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSA GENÇCELEP
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Brahisefalik, Kedi, Medetomidin, Midazolam, Normosefalik, Brachycephalic, Cat, Medetomidine, Midazolam, Normocephalic
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Kedilerde sedasyon ve anestezi esnasında sedatif ve anestezik ilaçların kardiyopulmoner yan etkilerini azaltmak amacıyla dengeli bir anestezi kullanılması gerekmektedir. α2-adrenerjik agonistler, benzodiazepinler ve opioidler kombine edilerek oluşturulan dengeli anestezi protokolleri klinik olarak faydalı ve güvenilirdir. Hem laboratuvar hayvanları hem de insanlarda yapılan klinik testler kanıtlamıştır ki kardiyak biyobelirteçler mevcut miyokardiyal hücre hasarının en özel ve hassas göstergeleridir. Brahisefalik kedilerin anatomik yapılarından kaynaklanan solunum sistemi yetersizlikleri ve kalp hastalıklarına yatkınlıkları bulunmaktadır. Bu tür kedilerde anestezi esnasında miyokard iskemisi sonucu miyokard hasarı gelişebilir. Bu çalışmada 2 farklı anestezik kombinasyonun brahisefalik ve normosefalik kedi gruplarında oluşturabileceği kalp ve solunum sistemi tahribatlarını, kardiyak biyobelirteçler, elektrolit seviyeleri ve hasta monitorizasyonu kullanımı ile belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada kliniğimize rutin cerrahi müdahaleleri için gelen 7 tane brahisefalik ve 7 tane normosefalik kedi ırklarından belirlenen 14 kediye MED grubu anestezi protokolü (medetomidine + butorfanol + propofol + isofloran) ve 14 kediye MİD grubu anestezi protokolü (midazolam + butorfanol + propofol + isofloran) uygulandı. Operasyon sırasında monitorizasyon verileri 5 dakikalık aralıklarla ölçülerek kayıt altına alındı. Kardiyorespiratorik değerlendirme için Troponin T, Troponin I, Pro BNP ve Kan elektrolit değerlerine bakıldı. Pre-operatif sonuçlar ile post-operatif sonuçlar değerlendirildi. Yapılan klinik gözlemlere dayalı olarak, brahisefalik kedilerin anatomik yapılarından kaynaklanan, kardiyorespirotorik problemleri stres faktörünü en aza indirmeyi gerektirmektedir. Bu sebeple sedasyona girme süresinin daha kısa olması, sedasyonda yeterli derinliğe daha hızlı ulaşılması ve uyanma süreçlerinin daha kısa ve stressiz olması nedeniyle MED protokolü daha uygun bulunmuştur. Özellikle kalp problemi olan ve/veya geriatrik ya da daha yüzeysel derinlikte sedasyona ihtiyaç duyan normosefalik kedilerde, MED protokolüne kıyasla daha az solunumsal ve kardiyak yan etkilere neden olan MİD protokolü daha uygun bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In cats, balanced anesthesia should be used to reduce the cardiopulmonary side effects of sedative and anesthetic drugs during sedation and anesthesia. Balanced anesthesia protocols created by combining α2-adrenergic agonists, benzodiazepines and opioids are clinically useful and reliable. Clinical tests performed in both laboratory animals and humans prove that cardiac biomarkers are the most specific and sensitive indicators of existing myocardial cell damage. Brahicephalic cats have respiratory system deficiencies and are prone to heart diseases due to their anatomical structures. Myocardial damage may develop as a result of myocardial ischemia during anesthesia in such cats. This study aimed to determine the cardiac and respiratory system damage that 2 different anesthetic combinations may cause in brachycephalic and normocephalic cat groups by using cardiac biomarkers, electrolyte levels and patient monitoring. In this study, MED group anesthesia protocol (medetomidine + butorphanol + propofol + isoflurane) and MID group anesthesia protocol (midazolam + butorphanol + propofol + isoflurane) were applied to 14 cats, determined from 7 brachycephalic and 7 normocephalic cat breeds, who came to our clinic for routine surgical interventions. During the operation, Monitoring data were measured and recorded at 5-minute intervals during the operation.Troponin T, Troponin I, Pro BNP and Blood electrolyte values were examined to evaluate cardiorespiratory effects. Pre-operative and post-operative results were evaluated. Based on clinical observations, cardiorespiratory problems resulting from the anatomical structures of brachycephalic cats require minimizing the stress factor. For this reason, the MED protocol was found to be more appropriate due to the shorter sedation time, faster access to sufficient depth of sedation, and shorter and less stressful recovery periods. Especially in normocephalic cats with heart problems and/or geriatric or requiring shallower sedation, the MID protocol, which causes fewer respiratory and cardiac side effects compared to the MED protocol, was found to be more appropriate.