Miyofasiyal ağrı sendromunda ultrason tedavisinin etkinliği
  1. Tez No: 557816
  2. Yazar: MUSTAFA AZİZ YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADRİYE ÖNEŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Miyofasiyal ağrı sendromu, Ultrason, Myofascial pain syndrome, Ultrasound
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Miyofasiyal ağrı sendromu(MAS), bir veya daha fazla adalede gergin bantlarda lokalize olan ve tetik nokta adı verilen hipersensitif alanların varlığı ve bu bölgelerden kaynaklanan yansıyan ağrı ile karakterize bir grup kas hastalığıdır. Çalışmamızda, miyofasiyal ağrı sendromunda ultrason tedavisinin etkinliği incelendi. Randomize, tek kör, plasebo kontrollü olarak planlanan çalışmaya, trapez kası üst liflerinde saptanan tetik noktalara bağlı miyofasiyal ağrı sendromu tanısı konulan 54 hasta (31 kadın, 23 erkek) alındı. Çalışmaya katılan 54 olgu, randomize olarak tedavi (n=27) ve kontrol grubu (n:27) olarak ikiye ayrıldı. Tedavi grubuna 10 seans ultrason, kontrol grubuna ise 10 seans plasebo ultrason tedavisi uygulandı. Olguların sosyodemografik özellikleri, klinik semptomları ve fizik muayene ile ilgili veriler toplandı. Tedavi öncesi ve tedavi sonrası vizüel ağrı skala ile olguların istirahat ve aktivite sırasındaki ağrı düzeyi, algometre ile basınç ağrı eşiği, papabl kas spazmı derecesi ile kas spazmı, SF-36 ile yaşam kalitesi ve Beck depresyon ölçeği ile depresyon düzeyleri değerlendirildi. Tedavi öncesinde, her iki grup arasında yaş, vücut kitle indeksi, ağrı süresi, eğitim ve depresyon düzeyi yönünden anlamlı farklılık saptanmadı (p >0.05). Tedavi öncesi değerlerle karşılaştırıldığında, tedaviden sonra her iki grupta ağrı yakınmaları, palpabl kas spazmı fiziksel sağlık, mental sağlık ve total sağlık skorları ve depresyon düzeyinde azalma, basınç ağrı eşiğinde anlamlı artış saptanmakla birlikte, grupların birbiriyle karşılaştırılmasında ağrı, papabl kas spazmı, fiziksel sağlık, mental sağlık ve total sağlık skorları ve depresyon düzeyinde azalma, basınç ağrı eşiğinde artışın kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha yüksek olduğu görüldü. Cinsiyet ve eğitim düzeyinin gruplardaki aktivite ve istirahat sırasındaki ağrı palpabl kas spazmı, fiziksel sağlık, mental sağlık ve total sağlık skorları ve depresyon düzeylerini etkilemediği saptandı. Sonuçlarımız, ultrason tedavisinin miyofasiyal ağrı sendromlu olguların tedavisinde etkili olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Myofascial pain syndrome (MPS) is a skeletal muscle disorder which is characterized by taut bands in one or more muscle groups and hypersensitive referred pain areas from these bands called trigger points. The objective of this study was to evaluate the efficacy of conventional ultrasound therapy in the treatment of myofascial pain syndrome. 54 patients (31 women, 23 men), having trigger points in the upper trapezius muscle diagnosed as myofascial pain syndrome were included in this randomized, single blind, placebo controled study. Patients were randomized into treatment group (n=27) and control group (n=27). In the treatment group, 10 session of ultrasound was applied and 10 session of placebo ultrasound applied in the control group. Treatment efficacy was evaluated clinically before treatment and after the treatment. Pain at the rest and during function was evaluated with Visual Analog Scale, pressure pain treshold was evaluated with algometer, muscle spasm evaluated palpabl muscle spasm scoring, quality of life evaluated SF-36 and depression evaluated with Beck Depression Inventory. There was no statistically significant difference between age, weight, height, beginning time of pain, education and depression level (p>0,05) before the treatment. When compared with pretreatment values, there was statistically significant decrease in pain, palpabl muscle spasm, physical health, mental health, total health score and depression level and there was statistically significant increase in pain treshold after the treatment. When the two groups were compared, decrease in pain, palpabl muscle spasm, physical health, mental health, total health score and depression level and increase in pain treshold was statistically significant in the treatment group. It was aslo found that sex and education level had no effect pain palpabl muscle spasm, physical health, mental health, total health score depression level and pain treshold. Our findings show that conventional ultrasound therapy is efficient on the treatment of myofascial pain syndrome.