Türk Hukuku'nda banka teminat mektupları
Bank guarantee letters in Turkish Law
- Tez No: 558048
- Danışmanlar: PROF. DR. TEVFİK FİKRET EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Teminat mektubu, lehtar, garantör, kontrgaranti, Letter of guarantee, beneficiary, guarantor, counter guarantee
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Günümüzün küreselleşen dünyasında, ulusal ve uluslararası ticari işlemlerin karmaşıklığına bağlı olarak, sözleşmelerden kaynaklanan yükümlülüklerin yerine getirilmesinin teminat altına alınmasına gereksinim vardır. Bu bağlamda, banka teminat mektupları önemli bir role sahiptir. Banka teminat mektupları, lehtarın sözleşme ile üstlendiği yükümlülüğü yerine getirmemesi ihtimaline karşı, lehtarın başvurusu üzerine, muhatap lehine banka tarafından, teminat mektubunda belirtilen meblağın kesin olarak taahhüt edilmesi olarak tanımlanabilir. Banka teminat mektupları hukuk sistemimizde özel olarak düzenlenmediği için; unsurları, hukuki niteliği ve sonuçları, yıllar itibariyle Yargıtay'ın kararları ve uygulamanın ihtiyaçları doğrultusunda şekillenmiştir. Banka teminat mektuplarının hukuki niteliği tartışmalı olsa da bunun garanti sözleşmesi niteliğinde olduğu yaygın olarak kabul edilmektedir. Bu kabulde Yargıtay kararlarının rolü büyüktür. Bu çalışmanın amacı, ticari ilişkilerin güven ihtiyacını karşılayan teminat mektubunun hükümleri ile konuya ilişkin tartışmalı olan hususları, doktrinde ileri sürülen farklı görüşler ve Yargıtay kararları ışığında incelemektir.
Özet (Çeviri)
Depending on the sophisticated national and international trade transactions in today's global world, there is need to guarantee payments and fulfilments of obligations arising from contracts. In this sense, the bank letter of guarantee has an important role, because it serves to secure an obligation in a contract. Bank letters of guarantee can be defined as the irrevocable undertaking of the bank issued at the request of the applicant in favor of the beneficiary, guaranteeing a certain amount of payment in case of failure of applicant. Since the bank letters of guarantee is not specifically regulated by the laws in Turkey; the elements, the characteristics and the legal consequences of it have been shaped over the years by the decisions of the Court of Appeal and the needs of practise. Although the legal characteristic of bank letters of guarantee has been subject to discussions due to the absence of regulation, it is widely accepted as a guarantee agreement. This is mainly because of the Court of Appeals' decisions. This study aims to analyze the controversial issues on the bank letter of guarantee by considering the decisions of the Court of Appeal and various opinions in academia.