Antalya Müzesi etnografya bölümünde sergilenen halılar
Carpets exhibited in the ethnography department of Antalya Museum
  1. Tez No: 558066
  2. Yazar: DERYA ELGÜN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LOKMAN TAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Müzecilik, Sanat Tarihi, Crafts, Museology, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Antalya Müzesi, Halı, Dokuma, Çift Düğüm, Motif, Kompozisyon, Antalya Museum, Carpet, Weaving, Double Node, Motif, Composition
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halı, Kilim ve Eski Kumaş Desenleri Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Halı-Kilim Eski Kumaş Desenleri Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışmada Antalya Müzesi Etnografya bölümünde sergilenen halılar başlığı altında, farklı yöreler ait 21 adet halı incelenmiştir. Bu halılar daha önce hiçbir araştırma konusunda yer almamıştır. İlk defa ele alınacak olması oldukça önemlidir. Birinci bölümde Antalya Müzesi tarihi hakkında bilgiye yer verilmiştir. İkinci bölümde Türk halı sanatının tarihi gelişimi, Üçüncü katalog bölümünde eserlerin resimleri, özellikleri hakkında bilgi bulunmaktadır. Dördüncü değerlendirme bölümünde, incelenen eserlerin malzeme, teknik, renk, kompozisyon ve desen özellikleri hakkında bilgi, kullanım yerlerine göre halı çeşitleri ve halıların tarihlendirilmesi yer almaktadır. Sonuç bölümünde çalışmanın kısa değerlendirilmesi ve bazı eserlerin yayınlanan kaynaklarla arasındaki farklılıklara yer verilmiştir. Çalışmanın sonunda yararlanılan yayınlar ile ilgili bilgi bulunmaktadır. Ekler bölümünde ise Antalya Müzesi'nden alınan dokümanlara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, 21 carpets belonging to different regions were examined under the title of carpets exhibited in the Ethnography section of Antalya Museum. These carpets have never been studied before. It is very important that it will be discussed for the first time. In the first part, information about the history of Antalya museum is given. In the second section, the historical development of Turkish carpet art, in the third catalog section, pictures of the works, information about the features are available. In the fourth evaluation section, information about material, technique, color, composition and pattern characteristics of the works examined, carpet types according to their usage places and date of carpets are included. In the concluding section, a brief evaluation of the study and the differences between some of the published works are given. At the end of the study, there is information about the publications. In the annexes, the documents obtained from the Antalya Museum are included.