Kabak dilimlerinin kuruma davranışının deneysel ve sayısal olarak araştırılması
Drying behaviour of zucchini slices investigated as experimantally and numerically
  1. Tez No: 558094
  2. Yazar: SİBEL GÜLER ŞENGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kuruma Kinetiği, Kurutma Modelleri, Difüzyon Katsayısı, Kütle Taşınım Katsayısı, CFD, Drying Kinetics, Drying Models, Diffusion Coefficient, Mass Transport Coefficient, CFD
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada, farklı kalınlıklarda kesilen kabak dilimlerinin kuruma davranışları deneysel ve sayısal olarak incelenmiştir. Deneyler üç farklı hız (u=0.5 m/s, u=1.0 m/s, u=1.5 m/s ), üç farklı sıcaklık (40°C, 50°C ve 60°C) ve üç farklı dilim kalınlığında ( 5mm, 10mm ve 15mm ) konvektif bir kurutucuda yapılmıştır. Elde edilen kuruma eğrileri, literatürde yaygın olarak kullanılan modellerden Lewis, Henderson-Pabis ve iki terimli eksponansiyel modellerine yerleştirilmiştir. Difüzyon D_eff ve kütle taşınım h_m katsayılarının kurutma havası sıcaklığı ve hızıyla değişimleri incelenmiştir. Artan hız ve sıcaklıkla kütle transfer parametrelerinin arttığı ve kuruma süresinin azaldığı tespit edilmiştir. Ayrıca literatürde var olan bazı kurutma korelasyonları kullanılarak, difüzyon D_eff ve kütle taşınım h_m katsayıları bulunarak ve bu korelasyonların uygulanabilirliği belirlenmiştir. Sayısal çalışma kapsamında ise, test bölgesi üç boyutlu olarak modellenmiş ve Ansys-Fluent programında akış analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, drying behaviour of zucchini slices which cut in different thicknesses has been investigated as experimantally and numerically. Experiments have been made in a convective dryer at three different drying air velocity (u=0.5 m/s, u=1.0 m/s, u=1.5 m/s) and at three different drying air temperatures (40°C, 50°C and 60°C) and three different slice thicknesss (5mm, 10mm ve 15mm)The experimental moisture data were fitted to Lewis, Henderson-Pabis and two-term exponential models which are widely used in the literature. The variations of diffusion D_eff and mass transfer coefficients h_m with the drying air temperature and drying air velocity have been investigated. The mass transfer parameters were increased and drying time was decreases because of increasing velocity and temperature. In addition, D_effand mass transport h_m coefficients found and the applicability of these correlations determined with using drying correlation parameters which exisiting in the litarature. Within the scope of the numerical study, the test region was modeled in 3D and analyzed in Ansys-Fluent program.