Parasal aktarım mekanizmasının etknliği: Türkiye örneği
Activities of the monetary transmission mechanism: In the case of Turkey
  1. Tez No: 558174
  2. Yazar: HÜSEYİN SEVER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET GÜLMEZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: para politikası, VARs ve VECM, etki - tepki fonksiyonları, hata düzeltim modeli, granger nedensellik testi, koentegre vektörler, Money politics, VAR and Vecm, effect-reaction fonctions, error correction model, granger causality test, co-integrating vectors
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
24 Ocak 1980 kararlarıyla Türkiye geleneksel bankacılık ve finans politikasını terk ederek Avrupa ve Dünya bankacılık ve finans kurumlarıyla uyumlu ve rekabet edebilirlik güvenini Özal ile kazanmıştır. TCMB daha aktif ve artan sorumluluğuyla ön plana çıkmıştır. TCMB'nin görevi fiyat istikrarı ve bankacılık sektörüne destek olmak ve hükümetin maliye politikalarıyla uyum sağlamak görevi ön plana çıkmıştır. Tezin amacı para politikasının en etkin araçları olan faiz oranı, döviz kuru, para arzının yanında beklentiler ve varlık fiyatlarının sanayi ve GSMH'nin düzeyi ve bölüşümüne etkileri incelenmiştir. Faiz oranlarının değişmesiyle sanayi, hizmetler ve tarım sektörünün paylarının nasıl değiştiği grafiklerle gösterilmiştir. Parasal aktarım mekanizmasıyla ilgili Türkiye ve Dünya literatürü incelenerek varılan sonuçlar aktarılmıştır. Ekonometrik analizlerle elde edilen sonuçların beklentilere niçin uyum sağladığı veya sağlamadığı gösterilmiştir. Ele alınan dönemde paranın(M) çıktı düzeyi, gelir ve enflasyon arasında aynı yönlü bir ilişkinin varlığı görülmüştür. Teoriyle uyuşmayan para artışı ile döviz arasındaki aynı yönlü ilişkidir. Para artışı ile dövizin değeri ters işaretli olması gerekirken, bu işaret pozitiftir. Döviz, değişkenindeki bu değişmeyi, gayri resmi yollardan Türkiye'ye yabancı para girişi ve konjonktürel değişmelerle açıklanabilir. SVAR analizi ile bu faiz oranı, döviz kuru, sanayi üretimi, milli gelir, para arzı ve enflasyon değişkenlerinin kalıntı değerlerinin etkisinden bağımsız modelleme şeklinde tahmin yapılmıştır. Bu tahmin sonuçlarına göre bir dizi değişken arasında anlamlı ilişki ortaya çıkmıştır. SVAR analizinde etki tepki fonksiyonlarına gidilmiş ve gerekli yorumlar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
January 24, 1980 decision by Turkey abandoned the traditional banking and financial policies in line with European and world banking and financial institutions and competition has gained confidence with the Ozal. TCMB has come to the forefront with its more active and increasing responsibility. The task of the TCMB is to support price stability and to support the banking sector and to comply with the fiscal policies of the government. The aim of this thesis is to examine the effects of interest rate, exchange rate, money supply and asset prices on the level and distribution of industry and gsm, which are the most effective tools of monetary policy. With the change in interest rates, how the shares of industry, services and agricultural sector have changed is shown with graphs. Examining Turkey and world literature on the monetary transmission mechanism conclusions were transferred.It has been shown why the results obtained by econometric analysis do not or do not meet the expectations.In the period covered, there was a similar relationship between the output level of money (M), income and inflation. It is the same directional relationship between the increase in money and the exchange that does not match the theory. This sign is positive while the value of the currency should be reversed. Currency, these variables change in the foreign currency into Turkey from informal way entry and can be explained by cyclical changes. The SVAR analysis was used to estimate the residual values of these interest rates, exchange rates, industrial production, national income, money supply and inflation. According to the results of this estimation, a significant relationship was found between a number of variables. In SVAR analysis effect response functions were made and necessary comments were made.