21. yüzyılda yetkin olmayan (Başarısız) devletlerin bekası üzerine bir inceleme: Lübnan örneği
A review of the survival of failed states in the 21st century: The case of Lebenon
  1. Tez No: 558236
  2. Yazar: ÇAĞLA ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ POYRAZ GÜRSON
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Lübnan, başarısız devlet, iç savaş, otorite, Lebanon, failed state, civil war, authority
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Devlet, uluslararası sistemde biricik aktör olma konumunu yitirse de hala en önemli aktör olma konumunu sürdürmektedir. Devletin, devlet olma fonksiyonlarını yerine getirmektan aciz, edilgen bir yapıya dönüşmesi ile ortaya başarısız devlet sorunsalı çıkmıştır. Hukuken varlığı kabul gören ancak yetki icra etmekten uzak bu devletler uluslararası sistemin gündemine Soğuk Savaşın sonlanmasıyla girmiştir. Bu süreçten sonra 'Lübnanlaşma' teriminin yerini 'başarısız devletler' almıştır. Devletlerin başarısızlığı sadece kendilerini bağlamamakta, ulusaşırı etkiler gösterek küreselleşme ile daha entegre bir hal alan uluslararası sistemi de bağlamaktadır. Dolayısıyla başarısız devletler 21. yüzyılın en önemli sorunu olarak görülmektedir. Bu tezin amacı günümüzün fenomen meselesi başarısız devlet sorunsalına açıklık getirmeye çalışmak, Ortadoğunun en sorunlu ülkelerinden biri olan hatta 'Küçük Ortadoğu' nitelendirmesine haiz Lübnan'ın bağımsızlığını kazanmasından, başarısız bir devlete evrilmesine neden olan olayları kronolojik olarak günümüze dek irdelemek ve nihayetinde neden başarısız olduğunu saptamaktır.
Özet (Çeviri)
Although the state has lost its position as the unique actor in the international system, it still remains the most important actor. The state has become problematic when the state is transformed into a passive structure which is unable to fulfill its functions of being a state. These states, which are legally accepted but far from executing, entered the agenda of the international system with the end of the Cold War. After this process, the term 'Lebanonization' was replaced by 'Failed States'. The failure of the states not only ties them up, but also ties to the international system that is more integrated with globalization by transnational effects. The aim of this thesis is to try to clarify the problem of the failed state of today's phenomenon, to examine the events that caused Lebanon to evolve into a failed state and to determine why it has failed since it gained its independence from the so-called 'Small Middle East', one of the most problematic countries in the Middle East.