Politik pazarlama ve Şanlıurfa ilinde politik pazarlama faaliyetlerine yönelik bir araştırma
A research on political marketing and political marketing activities in Şanliurfa province
- Tez No: 558237
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT NEDİM BAYUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, İşletme, Political Science, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Pazarlama, Politik Pazarlama, Şanlıurfa, Seçmen, Marketing, Political Marketing, Şanlıurfa, Voters
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Pazarlama hizmet ve ürünün piyasaya sunulmasında kullanıldığı gibi politik etkinlikler içinde kullanılabildiği görülmektedir. Politik sahada bahsi geçen etkinlikler ve siyasi uygulamalar yapılması, siyasete dayalı etkileşim kurulması biçiminde de görülebilmektedir. Bu bağlamda politik pazarlama, düşüncesinin temelinde bir anlayışın veya bir kişinin pazarlanması düşüncesi yatmaktadır. Buna ek olarak siyasi bağlamda önder konumunda yer alanların politik pazarı meydana getirmede önem teşkil eden bir yere sahip oldukları görülmektedir. Bu çerçevede siyasal pazarlama farklı bir bakış açısıyla değerlendirilmektedir ve siyasal pazarlama etkinliklerinin etkin olabilmesi için bazı siyasi faaliyetlerin gerçekleştirilmesine gereksinim duyulmaktadır. Bu çalışmanın amacı politik pazarlama faaliyetlerinin seçmenlerin oy tercihleri yönünde etkili olup olmadığı, etkiliyse ne kadar etkili olduğunu ölçümlemek ve saptamaktır. Bu amaç doğrultusunda Şanlıurfa ilinde yaşayan 399 seçmenle anket uygulaması yapılmıştır. Yapılan uygulama sonucunda araştırmaya katılım gösteren kişilerin siyasi partilerin propaganda araçlarından orta düzeyde etkilendiği, siyasi parti aday ve liderinin özelliklerinden, siyasi parti projelerinden ve siyasi partinin bakış açısından yüksek düzeyde etkilendiği, siyasi parti aktivistliğinden ise düşük düzeyde etkilendiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
It can be seen that the formation of marketing can be used in the release of the service and the product, and that the said formation can be used with in the political activities. Th eactivities and political practices mentioned in the political field can also be seen in the form of interaction based on politics. In this context, political marketing is based on the idea of an understanding or marketing of a person or an opinion. In addition, it is observed that those who are leaders in the political context have an important place in creating the political market. With in this framework, political marketing is evaluated from a different point of view and some political activities need to be realized in order to be effective in political marketing activities. The purpose of this study is to determine whether political marketing activities are effective in terms of voting preferences of voters and how effective it is if it is effective. For this purpose, 399 voters living in the province of Şanlıurfa were surveyed. As a result of the study, it was found that the people who participated in the research were affected from the propaganda tools of the political parties at a moderate level, were affected from the characteristics of the political party candidate and leader, political party projects and the political party at a high level and were affected from the political party activism at a low level.