6. sınıf kesirlerle çarpma ve bölme işlemlerinin öğretiminde matematiksel modelleme yönteminin öğrenci başarısına ve öğrenme kalıcılığına etkisi
The effects of mathematical modeling method on 6thgrade students' achievements and retention in teaching ofthe division and multiplication operations with fractions
- Tez No: 558267
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA BERNA BENLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Model, Matematiksel Modelleme, Geleneksel Öğretim, Başarı, Kalıcılık, Model, Mathematical Modeling, Traditional Teaching, Success, Retention
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada, matematiksel modelleme yönteminin 6. sınıf kesirlerle çarpma ve bölme işlemleri konusunun öğretiminde öğrenci başarısına ve öğrenmenin kalıcılığına etkisi araştırılmıştır. Çalışmanın örneklemi, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında, Kahramanmaraş ili Göksun içesinde bulunan Yavuz Selim Ortaokulu'nda 6. sınıfta öğrenim gören toplam 53 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada seçilen sınıflar başarı yönünden birbirine denk olup, 6/C sınıfı deney grubu, 6/B sınıfı kontrol grubu olarak rastgele seçimle belirlenmiştir. Deney grubunda 26 öğrenci, kontrol grubunda ise 27 öğrenci bulunmaktadır. Deney grubunda“Matematiksel Modelleme Yöntemi”kontrol grubunda ise“Geleneksel Öğretim Yöntemi”uygulanmıştır. Araştırmada nicel araştırma yaklaşımı benimsenmiş ve ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen uygulanmıştır. Çalışmanın verileri, çoktan seçmeli 23 sorudan oluşan ön test, son test ve kalıcılık testinden elde edilmiştir. Kalıcılık testi soruları, ön testte yer alan sorulardan oluşturulmuştur. Çalışma iki hafta süre ile on dört ders saatinde tamamlanmıştır. Uygulamaya başlamadan önce ön test, uygulama bittikten sonra da son test yapılmıştır. Bilgilerin kalıcılığını ölçmek amacıyla uygulama bitiminden sekiz hafta sonra kalıcılık testi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler SPSS 22.00 istatistik programı ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinde bağımsız t testi, Mann-Whitney U testi ve Wilcoxon işaretli sıralar testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda deney grubundaki öğrencilerin başarısında anlamlı bir farklılık bulunmuş olup, matematiksel modelleme etkinlikleri ile vi yapılan öğretimin öğrenci başarısına ve öğrenmenin kalıcılığına etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of mathematical modeling method on multiplication and division calculations on student achievement and retention of learning at 6th grade level was investigated. The sample of the study consisted of 53 students attending the 6th grade in Yavuz Selim Secondary School in Göksun, Kahramanmaraş in the 2017-2018 academic year. Classes selected in the study were found to be equivalent to each other in success, 6 / C in the experimental group and 6 / B in the control group. There were 26 students in the experimental group and 27 students in the control group. In the experimental group,“Mathematical Modeling Method”was applied while“Traditional Teaching Method”was applied in the control group. In the study, quantitative research approach was adopted and pretest-posttest control group quasi-experimental design was applied. The data of the study were obtained from pre-test, post-test and retention test consisting of 23 multiple-choice questions. The questions of retention test are composed of the questions in the pre-test. The study was completed in fourteen class hours within two weeks. Pre-test before the application, and the final test was done after the application. The retention test was applied eight weeks after the end of the application in order to measure the permanence of the information. The data obtained from the study were analyzed with SPSS 22.00 statistical program. Independent t test, Mann-Whitney U test and Wilcoxon signed rank test were used for data analysis. As a result of the study, a significant difference was found in the success of the students in the experimental group, and it was concluded that the teaching with viii mathematical modeling activities made an impact on the student achievement and the permanence of the learning.