Kitosan mikrosünger formülasyonu hazırlanması ve in vitro değerlendirilmesi
Preparation and in vitro evalution of chitosan microsponge formulations
- Tez No: 558333
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EVRİM YENİLMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Benzidamin HCl, Kitosan Mikrosünger, Antienflamatuar, Sürekli Salım, Benzydamine hydrochloride, Chitosan Microsponge, Anti-inflammatory, b Sustained Release
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, kitosan mikrosünger sisteminin hazırlanması, analjezik ve antienflamatuar olarak kullanılan etkin madde Benzidamin HCl'nin ilaç taşıyıcı sisteme eklenmesi, kontrollü salım gösteren yeni bir ilaç taşıyıcı sistem geliştirilmesi ve sistemin in vitro salım çalışmalarının yapılmasıdır. Benzidamin HCl ağız boşluğu, yumuşak doku ve derinin enflamatuar koşullarının tedavisi için yaygın olarak kullanılan bir etkin maddedir. Analjezik, antienflamatuar, antipiretik ve antimikrobiyal özelliklere sahip nonsteroidal bir ajandır. Bu çalışmada, Benzidamin HCl içeren kitosan mikrosünger sistemi geliştirilmiştir. Formülasyonun karakterizasyonu için X-ışını kırınımı (XRD), diferansiyel taramalı kalorimetri (DSC), infrared (IR), yüzey morfolojisi (SEM), şişme indisi ve yüzey pH ölçüm analizleri yapılmıştır. Salım profili ve salım kinetiği incelenmiş ve formülasyonun kararlılık çalışması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis study is to prepare chitosan microsponge system, to add the drug substance benzydamine hydrochloride which is used as analgesic and antiinflammatory to the drug delivery system, to improve a new drug delivery system which is showing controlled release and to do characterization of the system. Benzydamine hydrochloride is commonly used drug substance for the treatment of inflammatory conditions of the oral cavity, soft tissue and skin. It is a nonsteroidal drug that possesses analgesic, antiinflamatory, antipyretic and antimicrobial propeties. In this study, chitosan microsponge system containing benzydamine HCl was improved. For the characterization of the formulation, X-ray diffraction (XRD), differential scanning calorimetry (DSC), infrared (IR), surface morphology (SEM), swelling index and surface pH measurement analyzes were performed. Release profile and release kinetics were analyzed and stability study of the formulation was made.