İşe adanmışlığın kişi-örgüt uyumu üzerindeki etkisi
The effect of job engagement on person-organization fit
  1. Tez No: 558487
  2. Yazar: HANDE ENDİRLİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEREN AYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşe adanmışlık, kişi-örgüt uyumu, değer uyumu, Job engagement, person-organization fit, value congruence
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nuh Naci Yazgan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Ekonominin en değerli kaynağı olan insan kaynağı; bulunduğu örgütte, çevresinde ve endüstride büyük farklar yaratabilme potansiyeline sahiptir. Bu farklar olumlu olabileceği gibi olumsuz yönde de olabilmektedir. Bu farkları birbirinden ayıran faktörlerden biri de çalışanların işe adanmışlığıdır. İşe adanmışlık kavramı, tarihi çok eskilere dayanmamakla birlikte; insan kaynakları, yönetim, kişisel gelişim ve kariyer planlaması gibi alanları yakından ilgilendirmekte, işveren ve çalışan için oldukça kritik noktalara değinmektedir. Örgütlerin hızlı değişimlerin yaşandığı yoğun bir rekabet ortamı içinde başarılı olarak varlıklarını sürdürebilmeleri için sahip oldukları insan kaynaklarının amaç, hedef ve değerleri ile örgütün değerlerinin uyumlu olması gerekmektedir. Kişi-örgüt uyumu olarak adlandırılan bu durum, değişimlere ayak uydurabilmek için iş gücünü esnek tutmak ve onların örgütsel bağlılıklarını sürdürmek gibi konular açısından önem arz etmektedir. Bu çalışmanın temel amacı işe adanmışlığın kişi-örgüt uyumu üzerindeki etkisini belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda Kayseri ilindeki 330 banka çalışanı ile araştırma gerçekleştirilmiştir. Nicel araştırma yöntemi kullanılarak yapılan çalışmanın veri toplama yöntemi anket tekniğidir. Kullanılan ölçekler, işe adanmışlık için Utrecht Work Engagement Scale (UWES) Schaufeli ve diğerleri (2002) tarafından, kişi-örgüt uyumu için ise Netemeyer ve diğerleri (1997) tarafından geliştirilmiş olan ölçeklerdir. Önerilen hipotezler, SPSS paket programı kullanılarak test edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, işe adanmışlığın kişi-örgüt uyumu üzerinde anlamlı bir etkisi vardır. Aynı zamanda işe adanmışlığın alt boyutlarından olan dinçlik ve adanmışlığın da kişi-örgüt uyumu üzerinde anlamlı bir etkisi vardır.
Özet (Çeviri)
Human, as the greatest resource of the economy, has a potential to make big differences both in his environment and in the industry. Job engagement is one of the main facts to distinguish whether if that difference will be in a good way or the opposite. The concept of job engagement may not have a long history, but still the content of this concept touches very critical topics for both employee and employer; and it's related to fields of human resources, personal development, and career planning. Today's world is a very competitive place where everything changes rapidly. If a company aims to remain successful in such an environment, it is important to know the necessity of congruence between the purposes, goals, and values of human resources and the values of the company. The congruence between abovementioned facts, namely the person-organization fit, is very important especially to be able to flex the labor and keep the employees committed to the company in order to keep up with the newest changes. The main purpose of this paper is to determine the effect of the job engagement on the person-organization fit. Due to that reason, a research which covers 330 bank employees in the city of Kayseri has been executed. Quantitative research method is applied for the research and inventory technique has been used while collecting the data. To measure the job engagement the scale was Utrecht Work Engagement Scale (UWES) and the scale developed by Netemeyer et al. (1997) was used to measure the person-organization fit. SPSS has been utilized to test the proposed relations. According to the results of the research, job engagement has a meaningful effect on person-organization fit. Besides, it's been found that vigor and dedication -which are the sub-dimensions of job engagement- has a meaningful effect on person-organization fit as well.