Esnek insan kaynakları yönetiminin iş performansına etkisinde işe adanmışlığın aracılık rolü: Bankacılık sektöründe bir araştırma
  1. Tez No: 791941
  2. Yazar: SEDA YÜKSEL NALBANTOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Esnek İnsan Kaynakları Yönetimi, İşe Adanmışlık, İş Performansı, Flexible Human Resources Management, Work Engagement, Work Performance
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu araştırmada bankacılık sektöründe esnek insan kaynakları yönetimi ile iş performansı ilişkisinde işe adanmışlığın aracılık rolünün incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma nicel ve kesitsel araştırma olarak tasarlanmıştır. Araştırmanın örneklem grubunu özel sermayeli mevduat bankalarının İstanbul şubelerinde çalışan 400 kişi oluşturmaktadır. Araştırma verileri tesadüfü anket yöntemi ile toplanmıştır. Anket formunda kavramsal yapılara ilişkin dokuz dereceli üç ölçek ve katılımcılara ilişkin demografik soru formuna yer verilmiştir. Verilerin çözümlenmesi için güvenlik ve geçerlilik analizleri, değişkenler arası korelasyon analizi, keşfedici ve doğrulayıcı faktör analizleri yapılmıştır. Araştırma kapsamında toplanan verileri analiz etmek için SPSS 25 ve LISREL 8.51 programları kullanılmıştır. Ölçeklere ait puanların normal dağılım gösterdiği durumlar için gruplar arası farklılıkları test etmek için bağımsız örneklem t testi ve tek yönlü ANOVA kullanılmıştır. Dağılımın normallik göstermediği durumlar için parametrik olmayan testlerden Kruskal-Wallis kullanılmıştır. Grupların varyanslarının homojenliğini belirlemek için Levene testinden faydalanılmıştır. Gruplar arasındaki farklılığın yönünü belirlemek için varyansın homojen olduğu durumlarda Tukey, homojen olmadığı durumlarda ise Tamhane'nin T2 testi post hoc testlerinden tercih edilmiştir. Ölçekler arası korelasyonda Pearson çarpım-moment korelasyonu kullanılmıştır. Aracılık etkisinin anlamlılığına bakmak için bootstrap analizi, 5000 örneklemli kalibrasyonla SPSS programında PROCESS v4.1 Andrew F. Hayes makrosu ile yapılmıştır. Korelasyon analizinde, araştırma modelinde yer alan bütün değişkenler arasında anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Regresyon analizi sonuçlarına göre esnek insan kaynakları yönetiminin iş performansı ve işe adanmışlık değişkenlerindeki değişimi; işe adanmışlığın iş performansındaki değişimi anlamlı şekilde yordadığı belirlenmiştir. Aracılık analizinde işe adanmışlık değişkeninin; esnek insan kaynakları yönetimi ile iş performansı ilişkisinde kuvvetli düzeyde aracılık etkisine sahip olduğu görülmüştür. Alan yazında, Türk bankacılık sektöründe esnek insan kaynakları yönetimi ile iş performansı ilişkisinde işe adanmışlığın aracılık rolünü test eden araştırma bulunmamaktadır. Bu yönüyle araştırma hem araştırmacılar hem uygulayıcılar için değerli bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to examine the mediating role of work engagement in the relationship between flexible human resource management and job performance in the banking sector. The research was designed as a quantitative and cross-sectional research. The sample group of the research consists of 400 people working in the Istanbul branches of privately owned deposit banks. Research data were collected by random survey method. In the questionnaire form, three scales with nine degrees related to conceptual structures and a demographic questionnaire about the participants were included. Security and validity analysis, correlation analysis between variables, exploratory and confirmatory factor analyzes were performed to analyze the data. SPSS 25 and LISREL 8.51 programs were used to analyze the data collected within the scope of the research. To examine the significance of the mediation effect, bootstrap analysis was performed with the PROCESS v4.1 Andrew F. Hayes macro in SPSS program with 5000 samples calibration. In the correlation analysis, significant relationships were found between all the variables in the research model. According to the results of the regression analysis, the change in the variables of job performance and work engagement of flexible human resource management. It was determined that work engagement significantly predicted the change in job performance. Independent sample t-test and one-way ANOVA were used to test the differences between groups for the cases where the scores of the scales were normally distributed. Kruskal-Wallis, one of the non-parametric tests, was used for cases where the distribution did not show normality. Levene's test was used to determine the homogeneity of the variances of the groups. To determine the direction of the difference between the groups, Tukey's test was preferred when the variance was homogeneous, and Tamhane's T2 test was preferred over the post hoc tests when it was not homogeneous. In the mediation analysis, the variable of work engagement, which has been seen that it has a strong mediating effect in the relationship between flexible human resources management and job performance. In the literature, there is no research that tests the mediating role of work engagement in the relationship between flexible human resource management and job performance in the Turkish banking sector. In this respect, the research provides a valuable contribution for both researchers and practitioners.