Dayanıklılığın, duygusal emek üzerindeki etkisinde kişi-iş uyumu ve işe adanmışlığın aracılık rolü: Nevşehir'de balonculuk sektöründe bir araştırma
The mediating role of person-job fit and work engagement in the effect of resilience on emotional labor: A study in the balloon industry in Nevşehir
  1. Tez No: 848598
  2. Yazar: NAZLICAN TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KORHAN KARACAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik Dayanıklılık, Duygusal Emek, Kişi-İş Uyumu, İşe Adanmışlık, Yüzeysel Rol Yapma, Derinden Rol Yapma, Doğal Davranış, Psychological Resilience, Emotional Labor, Person-Job Fit, Work Engagement, Surface Acting, Deep Acting, Natural Acting
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmanın amacı, Nevşehir'deki sıcak hava balonculuğu sektörü çalışanlarının psikolojik dayanıklılıkları ile duygusal emek düzeyleri arasındaki ilişkide, kişi-iş uyumu ve işe adanmışlığın seri aracılık rolünün bulunup bulunmadığını tespit etmektir. Çalışma, Nevşehir'deki çekirdek Kapadokya şeklinde tabir edilen bölgedeki sıcak hava balonculuğu sektöründe faaliyet gösteren işletmelerdeki 261çalışandan yüz yüze anket tekniği ile toplanan verilerin analiz edilmesi ile gerçekleştirilmiştir. Veriler, AMOS ve SPSS PROCESS Makro ile çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda, sektör çalışanlarının dayanıklılık ve kişi-iş uyumu ve işe adanmışlık düzeyleri yüksek bulunmuştur. Duygusal emeğin boyutlarından; doğal davranma ve derinden rol yapmanın yüksek, fakat yüzeysel rol yapmanın orta düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Dayanıklılık ile duygusal emek arasındaki ilişkide, kişi-iş uyumu ve işe adanmışlığın seri aracılık rolünü belirlemek amacıyla yapılan regresyon analizi sonuçlarına göre; dayanıklılığın duygusal emeğin boyutlarından derinden rol yapma ve doğal duygular üzerindeki etkisinde kişi-iş uyumu ve işe adanmışlığın seri aracılık rolünün bulunduğu tespit edilmiştir. Ancak dayanıklılığın duygusal emeğin boyutlarından yüzeysel rol yapma üzerindeki etkisinde kişi-iş uyumu ve işe adanmışlığın seri aracılık rolüne ilişkin kurulan modelin anlamsız olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine whether person-job fit and work engagement have a serial mediating role in the relationship between the psychological resilience and emotional labor levels of hot air ballooning industry employees in Nevşehir. The study was carried out by analyzing the data collected by face-to-face survey technique from 261 employees in businesses operating in the hot air ballooning sector in the region called core Cappadocia in Nevşehir. Data were analyzed with AMOS and SPSS PROCESS Macro. As a result of the research, the resilience, person-job fit and work engagement levels of sector employees were found to be high. Dimensions of emotional labor: It was determined that natural acting and deep acting were high, but superficial acting was found to be at a medium level. According to the results of the regression analysis conducted to determine the serial mediating role of person-job fit and work engagement in the relationship between resilience and emotional labor; It has been determined that person-job fit and work engagement have a serial mediating role in the effect of resilience on deep acting and natural acting, which are the dimensions of emotional labor. However, it was determined that the regression model established regarding the serial mediating role of person-job fit and work engagement in the effect of resilience on surface acting, one of the dimensions of emotional labor, was insignificant.