Yeni medya bağlamında internet ve sosyal medya bağımlılığı
Internet and social media addiction
  1. Tez No: 558539
  2. Yazar: FERYA KARADAYI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DUYGU DUMANLI KÜRKÇÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Internet, Internet Addiction, Social Media Addiction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
İnternet kullanımı günümüzün vazgeçilmez alışkanlıklarından biri olmakla birlikte gündelik hayatı, çevre, aile ortamı, iş ve eğitim hayatımız gibi birçok alanda sosyal yaşamımızı oldukça kolaylaştıran bir olgu haline gelmiştir. İnternet hızlı iletişim ve etkileşim sağlayarak bilgiye kısa sürede ulaşma gibi birçok avantaj sağlamanın yanı sıra bilinçli kullanılmadığı takdirde toplumsal ve psikolojik birçok olumsuzluğu da beraberinde getirmektedir. Bu araştırmada, özellikle üniversite gençleri arasında internet ve sosyal medya bağımlılığının tanımı, bağımlılık düzeyleri incelenmiştir. Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin internet ve sosyal medya bağımlılık düzeylerini belirlemek amacıyla yüz yüze anket çalışması yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre katılımcıların tamamı internet kullanmakta %99,3'ü ise sosyal medya kullanmaktadır. Üniversite öğrencilerinin internet ve sosyal medya bağımlılıkları incelendiğinde, öğrencilerin %21,8'inin internet ve sosyal medya bağımlısı oldukları görülmektedir. Bunun yanı sıra öğrencilerin %56,5'inin internet bağımlılığı riski taşıdığı ve bağımlılıklarının eşik düzeyinde olması dikkat çekmektedir. Benzer şekilde öğrencilerin %58,6'sının sosyal medya bağımlılığı riski taşıdığı ve bağımlılıklarının eşik düzeyinde olması dikkat çeken diğer unsurdur. Anahtar Kelime: İnternet, İnternet Bağımlılığı, Sosyal Medya Bağımlılığı
Özet (Çeviri)
Being one of the indispensable habits of today, internet use has become a phenomenon that facilitates our social life in many areas such as daily life, environment, family environment, business and education. Although the internet provides many advantages such instant access to information through fast communication and interaction, it also brings about several social and psychological problems when unconsciously used. This research aims to define the internet and social media addiction among university students and to assess the levels of addiction. A face to face survey was conducted in this research in order to determine the internet and social media addiction levels of university students. According to the findings of the research, all of the participants use internet and 99.3% use social media. When internet and social media addictions of university students are examined, it is seen that 21.8% of the students are internet and social media addicts. In addition, 56.5% of the students are at risk of internet addiction and their addiction is at threshold level. Similarly, 58.6% of the students are at the risk of social media addiction and their addiction is at threshold level.