Obez erişkin kadınlarda serum asprosin düzeyinin incelenmesi
Serum asprosin levels in obese women
  1. Tez No: 558569
  2. Yazar: ÜMİT NUR ÖZBAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN SAADET TÖRÜNER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Asprosin, Obezite, Metabolik Sendrom, Asprosin, Obesity, Metabolic Syndrome
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Dünya genelinde sıklığı giderek artan obezite, multisistemik komorbiditeler nedeniyle önemli bir mortalite nedenidir. Son yıllarda yapılan araştırmalar obezite tedavisinde potansiyel etkileri olabileceğinden ötürü adipokinler üzerinde yoğunlaşmıştır. Adipokinler adipoz dokudan salınan, tüm vücut homeostazında önemli rol oynayan biyoaktif moleküllerdir. Açlıkta hepatik glukoz çıkışını sağlayan ve oreksijenik etkili yeni bir adipokin olan asprosin, insülin direnci ve obezite ile ilişkilidir. Asprosinin obezite ve insülin direnci ile ilişkili hastalıklara yönelik geliştirilecek tedavilerde rol alabileceği düşünülmektedir. Çalışmamızın amacı; obezlerde ve metabolik hastalığı olmayan normal kilolu kadınlarda serum asprosin düzeyini araştırmaktır. Çalışmaya Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi İç hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji polikliniklerine başvuran 18-65 yaş arası 30 obez ve 28 normal kilolu sağlıklı kadın alındı. Tüm olgularda açlık serum asprosin düzeyleri ile biyokimyasal parametreler, vücut kompozisyonu, abdominal ve visseral yağlanma incelendi. Çalışmamızda obez grup ile kontrol grubu arasında asprosin düzeylerini benzer bulduk. Ancak metabolik sendromu olan obez kadınlarda metabolik sendromu olmayan obezlere göre asprosin düzeylerinde anlamlı yükseklik saptadık. Ayrıca tüm grupta asprosin düzeyi ile vücut kitle indeksi, abdominal ve visseral yağlanma, bel/kalça oranı, vücut yağ oranı, açlık kan glukozu, insülin, HOMA-IR, ALT, ürik asit, trigliserid ve visseral adipozite indeksi arasında anlamlı pozitif korelasyon saptadık. Çok değişkenli lineer regresyon analizinde ise asprosini en fazla etkileyen faktörün HOMA-IR olduğunu bulduk. Sonuç olarak, asprosinin özellikle insülin direnci olmak üzere obeziteye eşlik eden metabolik bozukluklarla ilişkili olduğunu düşünmekteyiz. Bulgularımızın desteklenmesi için daha geniş hasta gruplarının incelendiği çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Obesity is an important cause of mortality due to multisystemic comorbidities with increasing prevalence worldwide. Recent research has focused on adipokines because of their potential effects in the treatment of obesity. Adipokines are bioactive molecules released from adipose tissue and play an important role in whole-body homeostasis. Asprosin, which is a novel adipokine, has orexigenic effects that provides hepatic glucose output in fasting and it is associated with insulin resistance and obesity. Depletion of asprosin may have a role in the therapeutic strategy against obesity. The aim of our study was to investigate serum asprosin levels in obese and normal weighted women without metabolic disease. A total of 30 obese and 28 non-obese healthy women aged 18 to 65 years who have attended to outpatient clinics of Gazi University Medical Faculty, Department of Endocrinology and Metabolism were included in the study. Fasting serum asprosin levels and biochemical parameters, body composition, abdominal and visceral adiposity were evaluated in all cases. In our study, we found that asprosin levels were similar between the obese and the control group. But we found significant increased asprosin levels in obese women with metabolic syndrome compared to obese women without metabolic syndrome. In addition, we found a significant positive correlation between asprosin levels and body mass index, abdominal and visceral fat, waist / hip ratio, body fat, fasting blood glucose, insulin, HOMA-IR, ALT, uric acid, triglyceride and visceral adiposity index. Multivariate linear regression analysis showed a significant association of asprosin levels with HOMA-IR. As a result, we think that asprosin is associated with insülin resistance and also metabolic disorders accompanying obesity. More prospective trials with larger patient groups are needed to confirm the clinical significance of our results.