Samsun ili erişkin populasyonunda serum enzim parametrelerinin referans aralıklarının belirlenmesi
  1. Tez No: 99000
  2. Yazar: HÜSEYİN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUHLİSE ALVUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Referans aralık, referans populasyon, enzim, vücut kitle indeksi. IX, Referrence interval, referrence population, enzyme, body-mass index. XI ^ sVV^ r
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 807
Özet
ÖZET: Medikal pratikte laboratuvar testleri önemli bir role sahiptir. Hekimler hastalarından elde ettikleri laboratuvar verilerini bilimsel bilgi birikimleri ve profesyonel deneyimlerim kullanarak yorumlayıp, uygun teşhis ve tedavi yaklaşımlarını belirlerler. Laboratuvar analizlerinin neticesini yorumlarken, hekimin en önemli yardımcısı hastasına benzer özellikleri olan referans populasyonlardan elde edilen referans aralıklarıdır. Bu çalışma; klinik kullanımı en yüksek düzeyde olan serum enzim parametrelerinin Samsun ili sağlıklı erişkinleri için referans aralıklarının belirlenmesi amacı ile yapıldı. Bu amaçla önce, Samsun il merkezinde yaşayan 20-69 yaş arası 538 birey belirlendi. Bu bireylerden oluşan populasyon arasından çalışacağımız enzim parametrelerinin analiz sonuçlarını etkileyebilecek hastalığı ve ilaç kullanımı olanlar çıkarıldı. Sonuç olarak 385 kişiden oluşan final populasyon grubu; yaş, cinsiyet, sosyoekonomik düzey, fiziksel aktivite durumu ve obezite derecesi kriterleri kullanılarak alt gruplara ayrıldı. Elde edilen serum örneklerinden ALT, AST, ALP, GGT ve LD düzeyleri ölçümü, Hitachi firmasına ait 917 otoanalizöründe gerçekleştirildi. Çalışma sonucunda elde edilen veriler incelendiğinde; parameterelein LD dışında normal dağılım göstermediği belirlendi. ALT, AST, ALP ve GGT değerleri için logaritmik transformasyon uygulandı ve AST dışındaki parametrelerin normal dağılıma uyduğu, AST'nin ise uymadığı belirlendi. Bu nedenle ALT, ALP ve GGT düzeyleri ilgili bölümlerde logıo tabanına göre sunuldu. Çalışma populasyonunun tümünde enzim düzeyleri erkekler ve kadınlar arasında karşılaştırıldığında; ALT, AST, ALP ve GGT düzeyleri erkeklerde, kadınlardan istatiksel açıdan anlamlı derecede yüksektir (pO.OOO). LD düzeyleri için ise her iki grup arasında istatiksel açıdan anlamlı bir fark yoktur (p>0.05). Erkekler ve kadınlar için ayrı ayrı enzim parametrelerinin diğer değişkenlerle korelasyonuna bakıldığında; kadınlarda, yaş ile ALT, ALP, GGT ve LD düzeyleri arasında anlamlı pozitif korelasyon mevcutken, erkeklerde anlamlı bir korelasyon yoktur. Kadınlarda kilo ile ALT, ALP, GGT ve LD düzeyleri arasında anlamlı pozitif korelasyon mevcutken, erkeklerde aynı korelasyon ALT, AST, GGT, ve LD için VIIImevcuttur. Kadınlarda sistolik kan basıncı ile ALP, GGT ve LD düzeyleri arasında, diastolik kan basıncı ile ise sadece GGT düzeyleri arasında pozitif korelasyon vardır. Erkeklerde sistolik ve diastolik kan basıncı ile ALP ve GGT düzeyleri arasında anlamlı pozitif korelasyon vardır. Vücut kitle indeksine (VKİ) göre obezler (VKİ>25) ve obez olmayanlar (VKİ0.05). Bu çalışmada ele aldığımız enzim parametreleri; yaş, cinsiyet, kilo, VKİ, sistolik ve diastolik kan basıncından etkilenmektedir. Bu nedenle ALT, AST, ALP, GGT ve LD referans aralıkları belirlenirken bu faktörler göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY: Laboratory tests have very important roles in medical applications. Physicans interpret the laboratory data obtained from their patients with their past knowledge and past experiences in their field to determine the suitable diagnostic and treatment approaches. Referrence values obtained from population that bears similar characteristics with the patients are very helpful in interpreting the results of laboratoy tests. The present study aimed to determine the reference values of some serum enzyme parameters that frequently used in clinical tests in healhy adult individuals in Samsun province. For this purpose, 538 individuals between the ages 20-69 were determined in the centrum of Samsun city. Any individuals using medications or having illnesses which could be possible affecting factors on results of the enzyme analysis were excluded from the population. Finally, a final population of 385 individuals was divided into subgroups with respect to age, gender, socioeconomical level, state of physical activity and degree of obesity. Determination of ALT, AST, ALP, GGT and LD levels of serum samples obtained from all individuals were performed using on Hitachi 917 otoanalyser. After analyzing the data obtained from entire population, all parameters except LD levels appeard not to have normal distribution. Logarytmic transformations applied on ALT, AST, ALP and GGT values and after that all parameters except AST were displayed normal distributions. For this reason, ALT, ALP and GGT levels were presented in logio in respective sections. Comparing enzyme levels obtained from the entire population between male and female individuals revealed that the levels of ALT, AST, ALP and GGT were significantly higher in males than females (p0.05). After analyzing the enzyme parameters with respect to the other variables in males and females separately, it was obvious that in females there was a significant positive correlation between the age and the levels of ALT, AST, GGT and LD, while males have no such significant correlation. There was a positive correlation between weight and ALT, ALP, GGT and LD levels in females and there was a significant positive correlation between weight and the levels of ALT, AST, GGT and LD in males. İn females positive correlations were observed between systolic blood pressure and thelevels of ALP, GGT and LD, and between only diastolic blood pressure and GGT. There were a significant positive correlation between systolic and diastolic blood pressure and the levels of ALP and GGT. When obese (BMI>25) and non-obese (BMI0.05). Enzyme parameters included in this study are subject to change due to age, gender, body weight, BMI and systolic and diastolic blood pressure. For that reason, these factors should be taken into account when determining the referrence intervals of ALT, AST, ALP, GGT and LD.