Reklam etiği bağlamında reklamda yetişkin çocuk imgesi kullanımına yönelik eleştirel bir bakış: Çocuk dergileri üzerine bir araştırma
A critical view on adult child image use in advertising in the context of advertising ethics: A research on children journals
- Tez No: 558639
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA CINGI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Reklamcılık, Public Relations, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Reklam Etiği, Reklamda Çocuk Kullanımı, Yetişkin Çocuk, Dergi Reklamı, Çocuk Dergileri, Advertising Ethics, The Use Of Children In Advertising, Adult Children, Magazine Advertising, Children's Magazines
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Reklam, serbest piyasa ekonomisinde rekabet ortamında öne geçmeyi kolaylaştıran, pazarlama dünyası açısından olmazsa olmaz bir kavramdır. Reklamcılıkta etik kavramının gerekliliği ve önemi tesir ettiği büyük kitleler açısından elzemdir. Bu ön kabul bağlamında reklam etiği ve çocuklar üzerindeki etkileme gücü varsayımından yola çıkarak çocuklara yönelik dergiler üzerinden bir çalışma hazırlanmıştır. Bu çalışmada“yetişkin çocuk”figürleri, hedef kitlesi çocuk olan dergiler bağlamında ele alınmıştır. Bu bağlamda reklam ve reklam etiği perspektifinden çocuklara yönelik reklam kavramı çerçevesinde yetişkin çocuk modelleri ele alınmış olup sonrasında ise bu iki kavram çocuk dergileri üzerinden irdelenmiştir. Çalışma, ilk iki bölümü kavramların ortaya konduğu literatür taraması, son bölümü ise araştırma olmak üzere toplamda üç bölümden oluşmaktadır. Literatür bölümünde etik ve reklam etiği ile ilgili olarak kavramsal çerçeve oluşturulmuş, çocuk kavramı ve çocuklara yönelik reklam kavramları üzerinde durulmuştur. Son bölümde ise çocuk dergileri üzerinden“yetişkin çocuk”imgesi barındıran reklamlar göstergebilim yöntemi doğrultusunda analiz edilmiş ve bu çerçevede yorumlanmıştır. Sonuç olarak çocuklara yönelik dergilerde çocukların“minyatür yetişkin”olarak kullanıldığı 24 tane reklam analiz edilmiş olup bu ve benzeri reklamların çocukların doğrudan hedef kitlesi olduğu dergilerde bulunmasının ve bu tür reklamların yapılıyor olmasının reklam etiği ve toplumsal ahlak bakımından uygun olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Advertising is an indispensable concept for the world of marketing, which facilitates the advance in the competitive market in the free market economy. The necessity and importance of the conception of ethics in advertising is essential for the major masses it influences. In this preliminary acceptance, by making use of the assumption of advertising ethics and influence on children, a study on children's articles was prepared. In this study,“adult child”figures are discussed in the context of journals whose children are the intended population. In this context, in the framework of advertising and advertising ethics, adult children's models were discussed within the framework of advertising for children, and then these two concepts were examined through children's magazines. The study consists of three sections, the first two parts of which are literature overview and the last part is a survey. In the literature section, a conceptual framework has been created with ethics and advertising ethics, the concept of children and the concepts of advertising for children are emphasized. In the last section, the advertisements containing“adult children”s image through the children's journals have been analyzed and commented. As a result, 24 advertisements in children's journals were used as“miniature adults”and it is concluded that similar advertisements are found in journals which are direct target groups of children and that such advertisements are not suitable in terms of advertising ethics and social morality.