Sekizinci sınıf öğrencilerinin ve fen bilimleri öğretmenlerinin küresel ısınma hakkındaki görüşleri
Opinions of eight class students and science teachers about global warming
- Tez No: 558984
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY BEKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen Bilimleri, Küresel Isınma, Nitel Araştırma, Fenomenoloji, Science, Global Warming, Qualitative Research, Phenomenology
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 280
Özet
Bu çalışmanın amacı, fen bilgisi öğretmenlerinin ve sekizinci sınıf öğrencilerinin küresel ısınma konusu hakkındaki görüşlerini ortaya çıkarmaktır. Araştırma sorusu“Sekizinci sınıfta öğrenim görmekte olan öğrencilerin ve fen bilimleri öğretmenlerinin küresel ısınma konusu hakkında görüşleri nasıldır?”şeklinde oluşturulmuştur. Çalışma da nitel araştırma yönteminin desenlerinden biri olan durum çalışması tercih edilmiştir. Bu çalışmada amaçlı örneklem çeşitlerinden maksimum çeşitlilik örneklemesi kullanılarak katılımcılar belirlenmiştir. Çalışma grubunu yedi fen bilgisi öğretmeni ve sekizinci sınıfta öğrenim görmekte olan on iki öğrenci oluşturmuştur. Bu öğrencilerden altısı kadın, altısı erkektir. Aynı zamanda, bu 12 öğrencinin akademik başarılarına göre dağılımı yüksek seviyede dört, orta seviyede dört ve düşük seviyede dört öğrenci şeklindedir. Verilerin toplanması 2018-2019 yılı güz döneminde gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme ve gözlem kullanılmıştır. Görüşme esnasında görüşme formu kullanılmıştır. Görüşmeler uygun bir sınıf ortamında gerçekleştirilmiştir. Görüşme öncesinde katılımcılara bilgilendirici konuşma yapılmıştır. Veri toplama sürecinde araştırmacı sınıf ortamında bulunarak gözlemleri gerçekleştirmiştir. Araştırma sürecinde katılımcılardan izin alınarak yapılan görüşmeler ses kaydına alınmıştır. Ses kayıtları yazıya geçirildikten sonra kodlar, kategoriler ve temalar oluşturularak içerik analizi yapılmıştır. Geçerlik ve güvenirlik çalışmaları tüm çalışma boyunca yapılmıştır. Örneğin, inandırıcılık bir başka ifadeyle iç geçerliği artırmak için yarı yapılandırılmış görüşme formlarına, yarı yapılandırılmış gözlem formuna, gözlem rubriğine, veriler için oluşturulan kategorilere ve kodlara uzman dönütü alınmıştır. Ayrıca, iç güvenirliği artırmak için veriler yorum yapılmadan sunulmuştur. Araştırma sonuçları; küresel ısınma konusuna yeterli süre ayrılmadığını ve vii konunun iyi anlatılmadığını, bu yüzden öğrencilerin küresel ısınma konusunu anlayamadıklarını ve öğretmenlerde bilgi eksiklikleri olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bu sonuçlardan yola çıkarak küresel ısınma konusunu anlatırken gereken önemin verilmesi bunun için ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerine de çevre eğitimi dersi verilmesi gerektiği düşünülmüştür. Küresel ısınma konusunda bilgi eksikliğini gidermek amacıyla öğretmenlere hizmet içi eğitimler verilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the views of science teachers and eighth grade students about the issue of global warming. The case study, which is one of the patterns of qualitative research method, was preferred in the study. In this study, participants were determined using maximum diversity sampling from purposive sampling types. The study group consisted of seven science teachers and twelve students studying in the eighth grade. From twelve students, six students were female and six students were male. Also, in terms of the academic achievements, four students were high, four students were medium, and four students were low. Semi-structured interviews and observations were used as data collection tools. The duration of the survey was about 30 minutes. The interview form was used during the interview. Data were collected between 2018-2019. The research question is what are the opinions of the students and science teachers who are studying in the eighth grade about the subject of global warming? In this study, content analysis was used to analyze the data. An informative speech was given to the participants before the study. During the research process, interviews with the participants were taken and the participants were recorded. After the voice recordings were written, content analysis was done by creating codes, categories and themes. Validity and reliability studies were conducted throughout the study. Expert feedback was obtained from semi-structured interview forms, semi-structured observation forms, observation rubrics, categories and codes created for data. Research results; it is concluded that students are not able to understand the issue of global warming and lack knowledge in the subject. Based on these results, giving importance to explaining the subject of global warming, it is thought that primary and secondary ix education students should be given environmental education lessons. In order to reduce teachers' knowledge about global warming, in service teaching should be given them.