Gelişmekte olan ülkelerde AR-GE harcamalarının ekonomik büyüme üzerindeki etkisi (1996-2014 örneği)
Impact of R&D spending on economic growth in developing countries (1996-2014)
- Tez No: 559017
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TANER GÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Araştırma-Geliştirme (AR-GE), Ekonomik Büyüme, Panel Veri, FMOLS, PDOLS, Research-Development (R & D), Economic Growth, Panel Data, FMOLS, PDOLS
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmanın amacı, araştırma-geliştirmenin (AR-GE) ekonomik büyüme üzerindeki etkisini incelemektir. Bu amaçla, gelişmekte olan ülkelerin 1996-2014 dönemi verileri alınarak, AR-GE göstergelerinin ekonomik büyümeye olan etkisi analiz edilmiştir. Sistem-GMM tahminlerine göre; AR-GE göstergelerindeki artış, cari fiyatlarla GSYİH' yı pozitif olarak etkilemektedir. Aynı zamanda sabit fiyatlarla GSYİH ve KBGSYİH büyüme düzeyinin de artmasına neden olmaktadır. FMOLS yöntemiyle yapılan analiz sonuçlarına göre, AR-GE' deki % 1'lik artış, cari fiyatlarla GSYİH' da % 0.062 oranında artışa neden olurken, sabit fiyatlarla GSYİH' da % 1.074 artışa ve KBGSYİH büyüme oranlarında ise, % 0.127 artışa neden olmaktadır. PDOLS yöntemiyle yapılan analiz sonuçlarına göre, AR-GE harcamalarında % 1'lik artış, GSYİH' da % 0.069, sabit fiyatlarla GSYİH' da % 0.921 ve KBGSYİH büyüme oranlarında ise, % 0.101 artışa neden olmaktadır. Dolayısıyla gelişmekte olan ülkelerde, AR-GE harcamalarının artması ekonomik büyümeyi artırmaktadır. Bu nedenle, gelişmekte olan ülkelerin, daha yüksek ekonomik büyüme düzeyine ulaşmak için, AR-GE' ye gereken önemi vermesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
This work aims to point out the effect of the research and development (R&D) on economic growth. To this aim, the effect of the R&D indexon economical growth is analyzed by gathering the data of 1996-2014 period of the developing country. According to the System-GMM predictions, the increase in R&D index affects the current GDP in a positive way. At the sometime, GDP and GDP per capita with constant prices results in increasing growing rate. According to the analysis results by FMOLS method, a % 1 increase in R&D results in % 0.062 increase in GDP with current prices, a % 1.074 increase in GDP with constant prices and a % 0.127 increase in GDP per capita growing notes. According to the analysis results by PDOLS method, a % 1increasein R&D expenses causes a % 0.069 increase in GDP, % 0.921 increase in GDP with constant prices and % 0.101 increase in GDP per capita growing notes. There by an increase in R&D expenses increases economical growth in developing countries. For this reason, developing countries should give the recessory importance on R&D to reach a higher economical growth level.