Design and simulation of a back-to-back modular multilevel converter based permanent magnet synchronous generator wind energy system having ultracapacitor energy storage
Ultrakapasitör enerji depolamaya sahip sırt-sırta bağlı modüler çokseviyeli çevirgeç tabanlı sabit mıknatıslı senkron jeneratör rüzgar enerjisi sisteminin tasarımı ve benzetimi
  1. Tez No: 559069
  2. Yazar: NISSAN SABBAR THUMAIL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET METE VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Rüzgar Enerjisi Dönüşüm Sistemi, Yenilenebilir Enerji, Sabit Mıknatıslı Senkron Jeneratör, Modüler Çokseviyeli Çevirici, Ultrakapasitör, Wind Energy Conversion System, Renewable Energy, Permanent Magnet Synchronous Generator, Modular Multilevel Converter, Ultracapacitor
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Rüzgar enerjisi teknolojisi artan çıkış gücü ve yüksek denetlenebilirliği ile sürekli gelişmektedir. Temizliği ve yüksek seviyede kullanılabilirliğinden dolayı mikro ve akıllı şebekelerde kullanılabilecek birçok avantajlara sahiptir. Büyük türbinler artan bir şekilde diğer jeneratör tipleri ile karşılaştırıldığında yüksek verimlerinden, güvenirliklerinden ve denetlenebilirliklerinden dolayı sabit mıknatıslı senkron jeneratörler (SMSJ) ile tasarlanmaktadırlar. Modüler çokseviyeli çevirici (MÇÇ) büyük miktarlardaki gücü uzun mesafeler üzerinden yüksek DC gerilim altında transfer için önerilmiştir. Modüler bir yapıya, düşük harmonic içeriğe ve yüksek denetlenebilirliğe sahiptir. Diğer taraftan, ultrakapasitör, elektrik araçlarında ve güvenirliği ve kararlılığı artırmak için elektrik enerjisi şebekesinde kullanılan bir enerji depolama aygıtıdır. Bu tezde, SMSJ, sırt-sırta-bağlı MÇÇler ve ultakapasitör tabanlı bir rüzgar enerjisi dönüşüm sistemi (REDS) tasarlanmış ve modellenmiştir. Benzetim çalışmaları ile REDS'de ultrakapasitör kullanımının değişik tiplerdeki bozucu koşullarında sistemin dinamik performansını iyileştirdiği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Wind energy technology is in progress with increasing output power and high controllability. It has numerous aptitudes to be utilized in micro and smart grids due to its cleanness and high level of availability. Large turbines have been progressively designed with permanent magnet synchronous generators (PMSG) due to their higher efficiency, reliability, and controllability compared with other generator types. Modular multilevel converter (MMC) has been proposed for the transfer of huge amounts of power over long distances under high DC voltage. It has a modular structure, low harmonic content, and high controllability. On the other hand, ultracapacitor is the energy storage device which is used in electrical vehicles and electrical energy grid in order to increase the reliability and stability. In this thesis a wind energy conversion system (WECS) based on PMSG, back-to-back MMCs, and ultracapacitor is designed and modelled. It is shown by simulation studies that using ultracapacitor in the WECS improves the dynamic performance of the system under different types of disturbance conditions.