Hadislerde irtidat kavramı
Apostasy in the hadiths
  1. Tez No: 559112
  2. Yazar: ESRA DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET KARAPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadis, Ayet, İrtidat, Mürted, The Hadith, The Verses of the Quran, Apostasy, Apostate
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
İrtidat, İslam'ı terk etmek veya İslam'dan sonra dinsizliği tercih etmektir. Aynı zamanda irtidat, Müslümanların ahireti için tehlike arz etmektedir. Ayrıca irtidat topluma da zarar verebilen bir eylemdir. İrtidat, ayet ve hadislerde geçen kavramlardan bir tanesidir. Bu amaçla çalışmada ayetlerden ve hadislerden hareket ederek“irtidatı nasıl anlamalıyız”sorusuna cevap aranmıştır. Çalışmaya irtidat kavramıyla başlanmıştır. Ardından irtidat kavramının zıttı ve eş anlamlısı olan kavramlardan belli başlı olanları açıklanmaya başlanmıştır. Burada ilk dönem sözlüklerden faydalanılmıştır. Ayrıca mürted tanıtılmıştır. İrtidat konusunu içeren ayetler ve hadisler açıklanarak çalışmanın iskeleti oluşturulmaya çalışılmıştır. Ayetlerdeki maksadı anlama adına belli başlı tefsir kaynaklarına bakılmıştır. Kavramla ilgili hadisler incelenmiş ve böylelikle kavramın anlam genişliği hadisler ışığında tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Apostasy means turning from Islam or preferring atheism after Islam. At the same time, the apostasy is a danger for Muslim's after life. Additionally, the apostasy is an action which can harm society. The apostasy is one of the concepts which is mentioned in the verses of the Quran and the hadiths. To this aim in this work we sought an answer to“How should we understand the apostasy?”by following the verses of Quran and the Hadiths. We started our work with the concept of apostasy. After that, we tried to clarify the basic concepts of the antonym and synonym of the concept of the apostasy. Hereby we used first period dictionaries. Also we introduced the apostate. We tried to compase the frame of the work by interpretating the verses of the Quran and the hadiths which include the thome of apostasy. We searched basic source of interpreta-tions to comprehend better main idea of the Verses of the Quran. We discussed hadiths about the apostasy. Thus we detected the extensive meaning of the term in the light of hadiths.