Taşkınpaşa (Nevşehir) ve İncesu (Kayseri) yörelerinde yüzeylenen diyatomitlerin diyatom topluluğu ve paleoortamsal özellikleri
Diatom community and palaeoenvironmental characteristics of Taşkınpaşa (Nevşehir) and İncesu (Kayseri) diatomites
  1. Tez No: 559180
  2. Yazar: FATMA DÜNDAR TÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL GÜNEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Diyatom, Diyatomit, geç Miyosen-Pliyosen, İncesu, Kayseri, Nevşehir, Paleoortam, Taşkınpaşa. Ekim, 2018, 68 sayfa, Diatom, Diatomite, Late Miocene-Pliocene, İncesu, Kayseri, Nevşehir, Palaeoenvironment, Taşkınpaşa. October, 2018, 68 pages
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu tez çalışmasında, Taşkınpaşa (Nevşehir) ve İncesu (Kayseri) yörelerinde yüzeylenen geç Miyosen-Pliyosen yaşlı volkanosedimenter birimler içerisinde yeralan diyatomitlerin diyatom topluluğu ve paleoortamsal özellikleri incelenmiştir. İnceleme alanında 1 adet Taşkınpaşa yöresinden ve 1 adet İncesu yöresinden olmak üzere toplam 2 adet stratigrafik kesit ölçülmüştür. Ölçülen kesitlerden toplamda 14 adet örnek alınmış ve örneklerden Taşkınpaşa ve İncesu lokasyonlarında toplam 19 diyatom cinsine ait 26 tür tanımlanmıştır. Her iki lokasyondan tanımlanan türler içerisinde pennat formların, sentrik formlara göre daha bol olduğu ve göl suyunun tatlı su özelliğinde olduğu belirlenmiştir. Taşkınpaşa lokasyonunda; diyatomitlerin oluşumu sırasında göldeki su seviyesinin düşük olduğu, zaman içerisinde önce eutroph daha sonrada mesotroph özellik kazandığı, besin miktarının ölçülü kesitin taban ve üst seviyelerinde yüksek, ölçülü kesitin orta seviyelerinde ise orta düzeyde olduğu, pH değerinin pH >7 şeklinde (bazik özellikte) olduğu, oksijen oranının orta seviyede bulunduğu belirlenmiştir. İncesu lokasyonunda; diyatomitlerin oluşumu sırasında göldeki su seviyesinin yüksek olduğu, besin miktarının ölçülü kesitin tabanında düşük olduğu, ölçülü kesitin orta ve üst seviyelerinde ise yüksek düzeyde olduğu, pH değerinin kesitin tabanında pH=7 (nötr) veya pH7 (bazik) özellik kazandığı, oksijen oranının başlangıçta düşük seviyede bulunduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, diatom community and palaeoenvironmental characteristics of Taşkınpaşa (Nevşehir) and İncesu (Kayseri) diatomites were examined which are taken places in late Miocene–Pliocene aged volcanosedimentary units. Totaly two stratigraphic sections were measured in the study area. One of these sections was measured from Taşkınpaşa region and the other section was measured from İncesu region. A total of 14 samples were taken from the measured sections and 26 species of 19 different diatom genera were identified in Taşkınpaşa and İncesu locations. It was determined that pennate forms are more abundant than centric forms in the defined species and the lake water has fresh water properties in both localities. In Taşkınpaşa location; It have been determined that, when the formation of the diatomite, lake water's level was low, the bottom of the lake was initially muddy later covered with plants, lake water was initially oligotrophic properties later changed in eutrophic and mesotrophic characters in time, the nutrient ratio of lake water was high in bottom and upper levels of the section but it was moderate at the middle level of the section. The lake water has alkaline (pH >7) properties. Lake water's oxygen ratio was middle level. In İncesu location; It have been determined that, when the formation of the diatomite, lake water's level was high, the bottom of the lake was rocky, lake water was initially oligotrophic properties later changed in eutrophic character, the nutrient ratio of lake water was low in bottom level of the section but it was high at the middle and upper levels of the section. the lake water was neutral (pH=7) or acid ((pH >7) properties at the bottom level of the lake, than it changed in alkaline (pH>7) character towads to middle and upper levels of the section. Lake water's oxygen ratio was initially low level.