Makina atölyelerinde FINNE-KINNEY, FMEA ve 5X5 matris kantitatif yöntemlerle risk değerlendirmesi
Risk assessment by FINNE-KINNEY, FMEA and 5X5 matrix quantitative methods in machine workshops
  1. Tez No: 559206
  2. Yazar: TURĞAY DURUEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ REŞİT ERÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Makine Atölyeleri, Risk değerlendirmesi, FINNE-KINNEY, FMEA, 5X5 Matris, Kantitatif, Machine shop, risk assessment, FINNE-KINNEY, FMEA, 5X5 Matrix, Quantitative
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Güvenliği ve Sağlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Makine sektörü ülkemizde çok önemli bir yere sahiptir. Hızla değişen ve gelişen dünya standartları ülkelerin bu sektöre olan ilgi ve alakasını günden güne artırmakta ve geliştirmektedir. Çünkü ülkeler gerek üretim alanında gerek savunma sanayinde ve diğer alanlarda makine teknolojilerini kullanmak durumundadır. Ülkemizde makine atölyeleri üretimin çok önemli bir yerini teşkil etmektedir. Bunun için bu sektöre kalifiye elaman yetiştirmek için hem devletimizin açtığı, hem de özel sektörün desteklediği makine teknolojilerinin bulunduğu meslek okullarında makine atölyeleri önemli bir yere sahiptir. Ülkemizde iş güvenliği kültürünün tüm alanlarda olduğu gibi makine alnında da oldukça önem kazanmaktadır. İş kazalarının bu sektörde çok fazla olması bunun öneminin daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır. Makine atölyelerinde bulunan makineleri ve bunlardan meydana gelebilecek tehlikeleri bilmeliyiz ve görmeliyiz. Yani risk değerlendirmelerini çok iyi bir şekilde yapmamız gerekmektedir. Bu çalışmamda İstanbul'da herhangi bir makine atölyesinde üç farklı risk değerlendirmesi kullanarak sonuçları karşılaştırıp değerlendirme yapıtım. Ayrıca bu sonuçlara göre iyileştirme noktasında önerilerde bulundum. Ayrıca bu çalışmamda bir makine de var olan bir tehlikeden kaynaklı riskin, herhangi bir risk değerlendirmesinde gizlenemeyeceğini görmekteyiz.
Özet (Çeviri)
RISK ASSESSMENT BY FINNE-KINNEY, FMEA AND 5X5 MATRIX QUANTITATIVE METHODS IN MACHINE WORKSHOPS ABSTRACT Machine sector has a very important place in our country. Rapidly changing and developing world standards, the interest and relevance of this sector is increasing and improving day by day. Because countries have to use machine technology both in the field of production and in the defense industry and in other fields. Machinery workshops are a very important part of production in our country. For this reason, machine shops have a great place in vocational schools where machinery technology is opened by our government and private sector to train qualified workers in this secto In our country, work security culture is very important in the foreground as well as in all fields. The fact that business accidents are so high in this sector will help to better understand the importance of this. We must know and see the machines in the machine shops and the hazards that may arise from them. So we have to do risk assessments very well. In this study I used three different risk assessments at any machine workshop in Istanbul to compare and evaluate the results. In addition, according to these results, I made suggestions at the point of improvement. In addition, I see that a risk from a dangerous machine that has a machine in my work can not be hidden under any risk assessment.