Sürdürülebilir kalkınma bağlamında yapım yönetiminin Çukurova BÖlgesi'nde incelenmesi
Investigation of construction management in the context of sustainable development in Çukurova region
- Tez No: 559285
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜBEYDE ÖZLEM PARLAK BİÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Yapım Yönetimi, Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir Yapım, Çukurova, Adana, Mersin, Construction Management, Sustainability, Sustainable Construction, Çukurova, Adana, Mersin
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
Yapı endüstrisinin ve yapıların doğa ve insan üzerinde farklı yönlerden etkileri bulunmaktadır. Bu etkilerin olumsuz yönlerini azaltarak sektörün sürdürülebilir olması için günümüzde sürdürülebilir yapım sistemi kullanılmasının önemi büyüktür. Sürdürülebilir yapım kavramı; doğal ve yapay çevreler arasındaki uyumu, dengeyi geri kazanmayı ve korumayı, insan onurunu destekleyen ve ekonomik eşitliği teşvik eden yapı üretim süreci oluşturmayı amaçlayan bütünsel bir kavram olarak tanımlanmıştır. Sürdürülebilir yapı üretim süreci; yapay çevrenin inşası ve yönetimi ile ilgili bütüncül düşünceyi ortaya koymaktadır. Buna uygun inşa edilen yapılar, kaynak kullanımını azaltan, yenilenebilir kaynakları kullanan, kullanıcıya sağlıklı ve konforlu ortam sunan, geri dönüşebilen, çevresel ve sosyal alana uyumlu yenilikçi çözümleri içermektedir. Yapıların tasarım, yapım ve kullanım evrelerindeki yönetim süreçlerinin sürdürülebilirlik kavramına uygun olması, özellikle yapım evresinde önemli görülmektedir. Bu durumdan yola çıkarak tezde, stratejik konumu ve zengin kaynakları açısından ülkemizin metropol bölgelerinden biri olmaya aday Çukurova Bölgesi'nde farklı zaman dilimlerinde inşa edilmiş farklı işlevlere ve kullanıcı profillerine sahip, kullanım evresinde olan yapılar seçilerek, yapım evresini destekleyecek olan tasarım ve kullanım evrelerini de ele alınarak alan çalışması ile incelenmiştir. Tasarım, yapım ve kullanım süreçlerinde elde edilen verilerin kendi aralarında karşılaştırılması ile sürdürülebilirlik düzeyinin yapı sektörü içerisinde durumu tespit edilmiştir. Bu tezin, çevresel, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirliğin sağlanması doğrultusunda inşaat sektöründeki sürdürülebilir yapım yönetimi kullanımını artırmaya yönelik olarak tasarımcılara, yüklenici firmalara ve kullanıcılara yol gösterici olması ve alana katkı sağlaması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The building industry and builds have different effects on nature and people. Sustainable construction system is of great importance in order for the sector to be sustainable by reducing the negative aspects of these effects. The concept of sustainable construction; It has been defined as a holistic concept that aims to create harmony between natural and artificial environments, to restore and protect balance, to support the building of a structure that promotes human dignity and to promote economic equality. Sustainable building production process; it provides a holistic approach to the construction and management of the artificial environment.Structures built accordingly, include innovative solutions that reduce the use of resources, utilize renewable resources, provide a healthy and comfortable environment to the user, and be able to be recycled, environmentally and socially compatible. The fact that the management processes in the design, construction and usage phases of the buildings are compatible with the concept of sustainability is considered important especially in the construction phase. Based on this situation, in the thesis, in order to be one of the metropolitan regions of our country in terms of its strategic location and rich resources, in the Cukurova region, different structures and user profiles were constructed in different time periods and field study. By comparing the data obtained during the design, construction and use processes, the status of sustainability in the construction sector was determined. The aim of this thesis is to guide designers, contractors and users in order to increase the use of sustainable construction management in the construction sector in line with the environmental, economic and social sustainability.