Çavdarhisar ölüm adetleri
The death custom of Çavdarhisar
  1. Tez No: 559372
  2. Yazar: DİLEK YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Halk Bilimi (Folklor), Archeology, Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Ölü Gömme Adetleri, Somut Olmayan Kültürel Miras, Rüya, Büyü, Batıl İnanış ve Hurafeler, Burial Customs, Units, Intangible Cultural Heritage, Dream, Magic, Superstition and superstition
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Arkeoloji Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kültür Varlıklarını Koruma Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Kültürel miras olarak Aizanoi antik kentinin maddi-manevi kültürel değerlerin yazılı ortama aktarımıyla Soküm çalışmalarına katkı sağlamak ve kültürel değerlerin korunmasında bireylerde farkındalık oluşturmak amaçlanmaktadır. Sözlü aktarımlar ile kuşaktan kuşağa miras bırakılan sözlü geleneğin ulusal ve uluslararası düzeyde kayıt altına alınması, geçmiş ve günümüz adetleri ile kıyaslayarak somut olmayan kültürel mirasımızın yaşatılması noktasında gelecek nesillere taşımak hedeflenmiştir. Konusu“Çavdarhisar Ölü Gömme Adetleri”olan çalışmada: ölümü düşündüren haller, hayvanların çıkardığı seslerin, doğa olaylarının ve meteorolojik olayların, rüyaların, büyünün, hurafelerin, batıl inanışların ölümle ilişkilendirilmesi gibi konu ve konu alt başlıkları değerlendirmeye alınacaktır. Aynı zamanda Aizanoi kazı çalışmalarında elde edilen arkeolojik buluntular, Aizanoi kazısı somut olmayan kültürel mirasın belgelenmesi kapsamında gerçekleştirilen Halk Bilimi alan araştırması verileri ilgili literatür çalışmaları dahilinde ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
It is aimed to contribute to the Sokum studies through the transfer of the material and spiritual cultural values of t of Aizanoi ancient city as a cultural heritage and to raise awareness in the protection of the cultural values. It has been aimed to record the oral tradition inherited from the beginning with the oral traditions at national and international levels and to carry on to the next generations at the point of survival of our intangible cultural heritage compared to past and present traditions. The subject will be assessed under the headings of“Çavdarhisar Burial Customs”such as the cases of death, the voices of animals, nature events and meteorological events, the connection of dreams, wonders, wonders and superstitions to death. At the same time, archaeological finds from Aizanoi excavations will be handled within the scope of the relevant literature review of the folklore field survey conducted within the scope of documenting the intangible cultural heritage of the Aizanoi excavation.