Astımlı ve sağlıklı çocuklarda fiziksel uygunluk ve fiziksel aktivite parametrelerinin karşılaştırılması
The comparison of physical fitness and physical activity parameters in asthmatic and healthy children
  1. Tez No: 559412
  2. Yazar: ASLI PAPURCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMA SAVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Astım, Fiziksel Uygunluk, Fiziksel Aktivite, Asthma, Physical Fitness, Physical Activity
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyopulmoner Fizyoterapi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı astımlı ve sağlıklı çocukların fiziksel uygunluk ve fiziksel aktivite parametrelerini belirlemek ve karşılaştırmaktı. Yöntem: Çalışmaya 22 sağlıklı ve 25 astımlı olmak üzere 47 çocuk alındı. Astımlı çocuklarda hastalığa özgü semptomlar ve Astım Kontrol Testi(AKT) değerleri kaydedildi. Akciğer fonksiyonu Solunum Fonksiyon Testi(SFT) ile değerlendirildi. Postür değerlendirmesi için New York Postür Analizi Yöntemi (NYPAY) kullanıldı. Fiziksel uygunluk; Tanita-BC 418 cihazı ile vücut kompozisyonu, Modifiye Shuttle Yürüme Testi(MSYT), mekik testi, şınav testi ve otur-uzan testi parametrelerini içeren Fitnessgram Test Bataryası(FITNESSGRAM®) kullanılarak değerlendirildi. Periferal kas kuvveti(diz ekstansiyon ve el kavrama kuvvetleri) hand-held dinamometre ve el dinamometresi ile ölçüldü. Anaerobik kapasite Wingate Anaerobik Kapasite Testi(WAnT) ve G-Walk akselerometre kullanılarak Dikey Sıçrama Testi(DST) ile ölçüldü. Günlük fiziksel aktivite düzeyleri Bouchard'ın Fiziksel Aktivite Kaydı(BOUCHARD) ile değerlendirildi. Bulgular: Astımlı çocukların sağlıklı çocuklara kıyasla FEV1/FVC oranı(p=0.008), New York Postür Analiz Yöntemi sonuçları(p=0.042), Modifiye Shuttle Yürüme Testi kalp hızı(bitiş ve delta) ve mesafe(metre ve yüzde) değerleri(p=0.001), şınav testi tekrar sayısı(p=0.008), Wingate Anaerobik Kapasite Testi pik güç değerleri(p=0.034) istatistiksel olarak düşük bulundu. İki grup arasında periferal kas kuvveti, vücut kompozisyonu, mekik testi, otur-uzan testi, Dikey Sıçrama Testi, Bouchard'ın Fiziksel Aktivite Kaydı değerleri açısından fark bulunmadı(p>0.05). Sonuç: Astımlı çocukların sağlıklı yaşıtlarına kıyasla solunum fonksiyonları, postürleri, aerobik ve anaerobik kapasiteleri, üst ekstremite kas endurans ve kuvvetleri düşük bulundu. Çocukluk çağı astımında sağlığa bağlı fiziksel uygunluğun etkilenimini aza indirmek için uygun fizyoterapi programlarının düzenlenmesi ve hastaların ileriki yaşlarında ciddi problemlerin oluşmasını engellemek için kapsamlı değerlendirmelerin yapılması önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to determine and compare parameters of physical fitness and physical activity in asthmatic and healthy children. Method: A total of 47 children participated in the study; 25 of them were asthmatic and 22 of them were healthy. Disease-specific symptoms and Asthma Control Test were recorded in asthmatic children. Pulmonary function was assessed by Pulmonary Function Test. To posture evaluation, New York Posture Analysis Scale(NYPA) was used. Physical fitness was evaluated by using Fitnessgram Test Battery (FITNESSGRAM®), which consists of body composition with Tanita-BC 418 device, Modified Shuttle Walking Test, curl-up test, push-up test and sit and reach test parameters. Peripheral muscle strength (knee extension and hand grip strength) was measured by hand-held dynamometer and hand dynamometer. Anaerobic capacity were measured with Wingate Anaerobic Capacity Test (WAnT) and Vertical Jump Test using G-Walk accelerometer. Daily physical activity levels were assessed by Bouchard's Physical Activity Record (BOUCHARD). Results: FEV1/FVC ratio(p=0.008), New York Posture Analysis Scale(p=0.042), Modified Shuttle Walking Test heart rate(ending and delta) and distance(meter and percent) values(p=0.001), push-up test repetetion numbers(p=0.008), Wingate Anaerobic Capasity Test peak power values(p=0.034) were significantly lower in asthmatic children than healthy children. Between the two groups peripheral muscle strenght, curl-up test, sit and reach test, Vertical Jump Test, Bouchard's Physical Activity Record values were not significantly different(p>0.05). Conclusion: Functional capasity, posture, aerobic and anaerobic capasities, upper extremity muscle endurance and strenght in asthmatic children were lower than healthy children. It is important that appropriate physiotherapy programs are designed to minimize the impact of health-related physical fitness in childhood asthma, and that comprehensive assessments are made to prevent serious problems in patients' old age.