Kargın beldesi monografisi (Erzincan-Tercan)
Monography of Kargin (Erzincan-Tercan)
- Tez No: 559625
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZHAN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Halk kültürü, Kargın, Monografi, Sosyal yapı, Public culture, Kargın, Monography, Socıal structure
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
Monografiler bir eser, yer, yazar veya tarihi bir olayla ilgili özel bir konunun tüm yönleriyle incelenmesidir. Bir köy, belde, ilçe gibi yerleşim yerleriyle ilgili monografiler kültürel değerlerin günlük yaşamdaki izlerin, uygulanan pratiklerin değiştiğini gösteren önemli çalışmalardır. Yaptığımız Kargın beldesi monografimiz de kültürel çeşitliliğimizi değişim etkenlerinden kurtarıp gelecek kuşaklara aktarılması için hazırlanmış bir çalışmadır. Kargın, bir boy ismi olarak tarihte yerini almıştır. Oğuzların geçmişinde de önemli roller üstlenmiş bu boyun mensupları Anadolu coğrafyasına yayılmıştır. Bu sebeple Kargın ismine birçok yerde rastlanmaktadır. Erzincan'ın Tercan ilçesine bağlı Kargın beldesi de bu yerlerden biridir. Bu yer İpek yolu üzerinde olması hasebiyle çok çeşitli kültürlerin etkisinde kalmıştır. Coğrafya itibariyle savaş, deprem, sel, göç gibi nedenler Kargın'daki eserlerin günümüze kadar gelmesini engellemiştir. Modernleşen dünyada kendine fazlaca yer bulamayan halk kültürü de bundan nasibini almış Kargın hakkındaki bilgiler kaybolmaya yüz tutmuştur. Yapılan bu çalışmada başta halk kültürü olmak üzere Kargın beldesinin tarihçesi, sosyal, coğrafi ve inanç yapısı, giyim-kuşamı, törenleri, oyunları, halk mutfağı, halk hekimliği ve nesilden nesile aktarılan sözlü ürünler kaynak kişilerle görüşülerek çeşitli kaynaklar taranarak kayda geçirildi ve böylelikle gelecek nesillere ulaşacak bir kaynak olmasına özen gösterildi.
Özet (Çeviri)
Monographs are investigating all aspects of a particular aspects of a particular subject related to a work, place, authoror a historical event. Monographs about settlements such as villages, towns or districts are important studies showing that cultural values, traces in daily life and applied practices have changed. Our monograph of Kargın is a work prepared to save our cultural diversity from the factors of change and transform to future generations. Kargın has taken its place in history as a clan name. The members of thisclan, who played important roles in the past of the Oghuzes, spread to the Anatolian geography. Therefore, the name of Kargın is encountered in many places. Kargın town of Tercan district of Erzincan is one of these places. This place has been under the influence of various cultures due to its location on the Silk Road. Geographical reasons such as war, earthquake, flood and immigration prevented the works in Kargın to reach today. The folk culture, which could not find much place in the modernizing world, has also been effected and the information about Kargın has started to disappear. In this study, especially folk culture, the history of Kargın town social, geographical and belief structure, clothing, ceremonies, folk dances, folk cuisine, folk medicine and the oral products transferred from generation to generation are registered in consultation with the source people by scanning the various sources and thus, a special care has been taken to be a resource to reach future generations.