Kurum imajı oluşumunda sosyal medyanın kullanılmasına müşterilerin bakışı: Konya ilinde bir araştırma
Clients' view of the usage of social media in the formation of corporate image: A research in Konya
  1. Tez No: 559675
  2. Yazar: FATMA NUR KÜÇÜKBIYIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER BAKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İşletme, Public Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İmaj, Kurumsal İmaj, Sosyal Medya, Image, Corporate Image, Social Media
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Kurum imajı, bir kurumun paydaşları tarafından, en önemlisi de müşteriler tarafından nasıl görüldüğünü ifade etmektedir. Rekabetin oldukça yoğun olduğu günümüzde müşteriler tarafından fark edilip tercih edilmek isteyen kurumların kurumsal imaja yönelik faaliyetleri önem kazanmaktadır. Müşteriler mal ve hizmet seçerken çok fazla alternatif içinden kendilerine yakın gördükleri kurumları ve markaları tercih etmektedir. Başarıya ulaşmanın yolu müşterilerin zihninde olumlu imaj algısı oluşturmaktan geçmektedir. İletişimin daha fazla ön plana çıktığı bu noktada kurumlar değişim ve yeniliklere ayak uydurmakta, teknolojik gelişmeler sonucunda ortaya çıkan ve yaşamın önemli bir parçası haline gelen sosyal medyayı, kurumsal imaj çalışmaları amacıyla kullanmaktadır. Kurumların hedef kitlelerine ulaşabilecekleri hızlı, kolay ve ucuz bir iletişim mecrası olan sosyal medyanın insanlar üzerindeki etkisi her geçen gün artış göstermektedir. Bu çalışma, müşterilerin sosyal medyanın kurumsal imaj oluşumunda kullanımı konusundaki bakış açısını ortaya koyması açısından önemlidir. Çalışmada, kurum imajı ve sosyal medya üzerine yerli ve yabancı kaynaklardan literatür taraması yapılarak bu kavramlar ayrıntılı şekilde açıklanmaya çalışılmıştır. Araştırma aşamasında ise Konya'da 400 kişi üzerinde anket gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda kurumların sosyal medyada imaj oluşturmaya yönelik uygulamalarının dikkat çektiği ve katılımcıların, kurumların bu mecralardaki faaliyetlerine bakış açılarının olumlu olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Corporate image refers to how an organization is seen by its stakeholders and most importantly by its customers. In today's highly competitive environment, the corporate image-oriented activities of corporations that want to be recognized and preferred by customers gain importance. While choosing goods and services, customers prefer the corporations and brands that they see close to themselves among a lot of alternatives. The way to succeed is to create the perception of a positive image in the minds of customers. At this point, where communication has become more prominent, the corporations keep up with the changes and innovations and use social media, which has emerged as a result of technological developments and become an important part of life, for corporate image works. The impact of social media, which is a fast, easy and inexpensive communication medium that corporations can reach to their target groups, is increasing day by day. This study is important in terms of revealing the customers' perspective on the use of social media in the formation of corporate image. In the study, the literature on corporate image and social media has been searched from domestic and foreign sources and these concepts have been tried to be explained in detail. In the research phase, a survey was conducted on 400 people in the Konya. As a result of the study, it was found that the activities of corporations to create an image on social media attract attention and it was concluded that the participants' views on the activities of the institutions in these channels were positive.