Türk ceza hukukunda ötanazi
Euthanasia in Turkish criminal law
  1. Tez No: 672044
  2. Yazar: HİLAL SIRAKAYA TAŞKIRAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR KARTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Ötanazi, Ceza hukuku, Kasten Öldürme, İntihar, Yaşama Hakkı, Euthanasia, Criminal law, willful murder, suicide, right to live
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmada başta hukuk, tıp ve felsefe olmak üzere birçok disiplin tarafından inceleme konusu yapılan ve incelendiği her alanda tartışmalar yaratan ötanazi kavramı üzerinde durulmuştur. Ötanazi, gün geçtikçe büyüyen bir kitle tarafından benimsenmekte ve bir hak olarak tanınması talep edilmektedir. Teknolojik gelişmeler ve bu gelişmelerin tıp alanına yansımaları ile birlikte gün geçtikçe yeni hastalıklar ve bu hastalıkların tedavileri keşfedilmekte, bu sayede insan ömrü uzamaktadır. Daha önceleri bilinmeyen hastalıklar nedeniyle meydana gelen ölümler gün geçtikçe yerini tedavi süreçlerine bırakmakta ve bu tedavilerin bir kısmında iyileşme öncesinde hastaları acılı bir süreç beklemektedir. Bir yanda da tıp ne kadar gelişirse gelişsin ölüm insanlığın bir gerçeği olarak varlığını sürdürmekte ve bazı hastalıklara yönelik tedaviler ise günümüz imkanlarında, iyileşmeyi sağlamak yerine hastalığın ilerlemesini durdurma ya da yavaşlatma gibi sonuçlarla sınırlı kalmakta, acılı süreçlerle son geciktirilse de bu hastalıklar kaçınılmaz şekilde ölümle sonuçlanmaktadır. Tedavi edilemez hastalıklarla veya tedavi edilebilse dahi acı verici nitelikteki hastalıkların tedavi süreçleriyle mücadele eden kişiler ya da yakınları tarafından, çekilen acılar nedeniyle ötanazi talep edilebilmektedir. Bu döngü gün geçtikçe ötanaziye ilgiyi artıran sebeplerin başında gelmektedir. Dünya genelinde bazı devletler bu talepleri kabul edip ötanazi veya benzeri uygulamalara izin verirken devletlerin büyük çoğunluğu farklı gerekçelerle bu talepleri reddetmektedir. Çalışmamızda ötanaziyi kavramsal boyutuyla ele aldıktan sonra, ötanaziye ilişkin felsefi tartışmaları ve tarihte ötanazinin durumunu, devamında ötanazinin yakından bağlantılı olduğu hakları inceledik. Daha sonra ötanazin uygulamadaki durumuna göz atarak dünya genelinde ötanaziye yönelik düzenlemelere değindik. Son olarak da Türk hukukuna bakarak ülkemizde anayasa ve idare hukuku alanlarında ve özellikle de ceza hukuku alanında ötanazinin nasıl konumlandırıldığını değerlendirdik.
Özet (Çeviri)
In this study, the concept of euthanasia, the topic which is being analysed in professions such as law, philosopy and medicine and creating debates in every profession that's been disccussed, is emphasized . Euthanasia is being accepted by a daily growing population who demands euthanasia to be recognised as a right. With technological developments and reflections of these in he field of medicine, new diseases and treatments for these diseases are discovered day by day, thus extending the human lifespan.Deaths due to previously unknown diseases are eing replaced by treatment processes everyday, and in some of these treatment processes a painful period awaits patients before recovery.On the other hand, no matter how much progress is made in medicine field, death continues to exist as a fact of humanity, and treatments for some diseases are limited to results such as stopping or slowing the progression of the disease, instead of providing recovery, and these diseases inevitably result in death even if the end is delayed by painful processes. Euthanasia is usually demanded by people or relatives of people who are struggling with incurable diseases or treatment processes of painful diseases even if they can be treated, due to their suffering. This cycle is one of the main reasons that increase the interest in euthanasia day by day.While some states around the world accept these demands, and allow euthanasia or similar practices, most states rejects these demands and ban euthanasia, for various reasons. In this study, after considering euthanasia with its conceptual dimension, we examined the phylosophical debates on euthanaisa, euthanasia in history, and rigths related to euthanasia. Then, we examined euthanasia practises in legal systems around the world. Finally, by examining Turkish legal system,we analyzed how euthanasia is located in our constitutional, administrative and especially crimimal law.