9. sınıf coğrafya öğretiminde ölçme ve değerlendirme aracı olan açık uçlu soruların öğretmen görüşleri ile değerlendirilmesi (Konya örneği)
Estimation of open-ended questions, which are the measurement and evaluation tools in 9th grade geopraphy, with teachers opinions (Konya case)
- Tez No: 559815
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN PINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Eğitim ve Öğretim, Geography, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Coğrafya Öğretimi, Ölçme ve Değerlendirme, Açık Uçlu Soru, Geography Teaching, Measurement and Evaluation, Open-ended Question
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafya Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Araştırmanın amacı, 9. sınıf coğrafya dersi eğitim durumları tamamlandıktan sonra uygulanan ölçme ve değerlendirme aracı olan açık uçlu soruların, yine bu aracın uygulayıcısı olan coğrafya öğretmenleri ile değerlendirilmesidir. Araştırma Konya il merkezinde MEB'den alınan izin dahilinde belirlenen 11 okul ve 17 öğretmen ile birlikte yürütülmüştür. Coğrafya öğretmenleri ile açık uçlu sorular ile yapılan yazılı anket ile veri toplanmıştır. Veri toplamak için hazırlanan açık uçlu soruların belirlenmesinde uzman eğiticilerden onay alınmış ve öncelikle aynı özellikteki bir grup öğretmene uygulanmıştır. Hazırlanan soruların aranan bilgiyi sağlamada yeterli olduğu görülmüş ve öğretmenlere gizlilik ve gönüllük esas alınarak uygulanmıştır. Elde edilen sözel ve derecelendirme verileri doğrultusunda açık uçlu soruların öğretmenler tarafından sıklıkla kullanıldığı sonucuna varılmıştır. Okul türlerine göre farklılık gösteren soru formatının tercihinin yine kazanımlar bazında da farklılık göstermekte olduğu görülmüştür. Yönetmelikte yer alan açık uçlu soru ifadesinde oluşan algı karmaşasının giderilmesi gerektiği önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to evaluate open-ended questions which are the measurement and evaluation tools applied after the completion of 9th grade geography lesson education with the geography teachers who are the practitioner of this tool. The study was carried out together with 11 schools and 17 teachers determined within the permission received from Ministry of National Education in Konya city center. Data were collected through a written interview with geography teachers by open-ended questions. In order to determine the open-ended questions prepared for data collection, expert instructors received approval and firstly applied to a group of teachers of the same characteristics. It was seen that the prepared questions were sufficient to provide the required information and they were applied to teachers on the basis of confidentiality and volunteering. Based on the verbal and grading data obtained, it was concluded that open-ended questions were frequently used by teachers. The choice of the question format, which differs according to the school types, has also been observed to differ according to the achievements. It has been suggested that the complexity of the perception of open-ended question expression in the regulation should be eliminated.