Bir devlet hastanesinde çalışan hemşirelerin bakım verici rollerine ilişkin tutumlarının incelenmesi
Investigation of the attitudes of nurses working in a state hospital regarding their caregiver roles
- Tez No: 559833
- Danışmanlar: PROF. DR. MAĞFİRET KAŞIKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Bakım, hemşirelik bakımı, hemşireliğin bakım verici rolü, hastane, Care, nursing care, nursing care role, hospital
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Bu araştırmada Bitlis Devlet Hastanesinde çalışan hemşirelerin bakım verici rollerine ilişkin tutumları incelenmiştir. Materyal ve Metot: Araştırma Bitlis Devlet Hastanesi bünyesinde bulunan kliniklerde Mart-Nisan 2019 tarihleri arasında 157 hemşire ile yapılmıştır. Herhangi bir örneklem seçimine gidilmeyip, araştırmanın örneklemini hastanede çalışan izinli olmayan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 100 hemşire oluşturmuştur. Veriler“Hemşire Tanıtım Formu”ve“Hemşirelerin Bakım Verici Rollerine İlişkin Tutum Ölçeği (HBRTÖ)”kullanılarak toplanmıştır. Veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 25.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Veriler değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotları sayı, yüzde, bağımsız t testi, Benferroni çoklu karşılaştırma testi ve korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada hemşirelerin HBRTÖ'den aldıkları toplam puan ortalaması 60.74±9.06 olarak bulunmuştur. Hemşirelerin çalıştıkları kliniklere göre ölçeğin puan ortalamaları incelendiğinde; yoğun bakımda çalışan hemşirelerin puan ortalamasının klinikte çalışan hemşirelerin puan ortalamasına göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Aynı şekilde hemşirelerin çalışma süreleri ile bakım verici rollerine ilişkin tutum ölçeğini karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Hemşirelerin cinsiyet, medeni durum, haftalık çalışma süresine ilişkin madde toplam puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Sonuç: Hemşirelerin HBRTÖ'den aldıkları puan ortalamasının üzerindedir. Bu nedenle hemşirelerin bakım verici rollerine ilişkin tutumlarının olumlu yönde olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, the attitudes of nurses working in Bitlis State Hospital regarding their caregiver roles were examined. Material and Method: The study was conducted on 157 nurses working in the clinics of Bitlis State Hospital between March-April 2019. No sample selection was made and the sample of the study consisted of 100 nurses working in the hospital, who were not on leave and agreed to participate in the study. The data were collected by using“Nurse Identification Form”and Attitude Scale for Nursing Roles of Nurses (HBRTÖ)". Data were analyzed by using SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 25.0. Descriptive statistical methods, number, percentage, independent t test, Benferroni multiple comparison test and correlation analysis were used to evaluate the data. Results: In the study, the mean total score of the nurses from the HBRTÖ was found to be 60.74 ± 9.06. When the mean scores of the scale were examined according to the clinics of the nurses; It was found that the average score of nurses working in the intensive care unit was higher than the average score of nurses working in the clinic. Similarly, a statistically significant correlation was found between the nurses' working time and the attitude scale regarding caregiver roles. There was no statistically significant difference between the mean scores of the items regarding gender, marital status and weekly working time. Conclusion: Nurses' scores obtained from HBRTÖ were above average. Therefore, it can be said that nurses' attitudes towards caregiver roles are positive.