Annenin serumu ve bebek kord serumunda 25(OH)vitamin D ve çinko düzeylerinin yaşamın ilk bir yılındaki büyüme hızına etkisi
The effect of 25 (OH) d3 and zn levels on growth rate in the first year of life in the mother's last trimester serum and baby cord serum
  1. Tez No: 559832
  2. Yazar: BURCU ERDOĞAN IRAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ GÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: D vitamini, Çinko, Büyüme Hızı, Boy Kısalığı, Vitamin D, Zinc, Growth Rate, Short Stature
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Amaç: Anneden bebeğe geçen ve büyümede önem arz ettiği düşünülen D vitamini ve çinkonun büyüme üzerine etkisini araştırarak antenatal dönemde annedeki bu iki vitamin ve mineralin eksikliklerinin üzerinde durulmasını amaçlıyoruz. Çalışmamızda anneden bebeğe geçen D vitamini ve çinkonun büyümeye etkisini araştırarak annenin gebelikte D vitamini ve çinko desteğinin önemine ve gerekliliğine dikkat çekmek istiyoruz. Gereç ve Yöntem: Kasım 2017 tarihinde Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Doğum ve Hastalıkları Servisine doğum için yatışı yapılan 57 anne ve bebekleri çalışmaya dahil edildi. Dışlama kriterlerine uygun olarak toplam 52 hasta ile çalışma yürütüldü. Annelerden sezeryan öncesi alınan kanları ve bebeklerin doğum sonrası kord kanları alındı. Anne ve kord serumlarından, 1 yıllık büyüme izlemi bittikten sonra 25(OH)vitamin D (25(OH)VitD), çinko, TSH, sT4 düzeyleri çalışıldı. Bebeğin doğum sonrası boy, vücut ağırlığı, baş çevresi kaydedildi. D vitamini ve çinko düzeyleriyle büyüme ilişkisini araştırmak üzere bebeğin takiplerinde 1., 2., 3., 6., 9. ve 12. aylarda boy, vücut ağırlığı, baş çevresi takipleri kaydedildi. 1-2. Ay, 2-3. Ay, 3-6. Ay, 6-9. Ay 9-12. ay boy, vücut ağırlığı, baş çevresi artışları hesaplandı. Ayrıca doğum ve 12. ay boy, vücut ağırlığı, baş çevresi farkları hesaplandı. Boy, vücut ağırlığı, baş çevresi farkları ayrıca 12'ye bölünerek aylık büyüme hızı hesaplandı. Bebeğin anne sütüne devam etme süresi, ilk 6 ay anne sütü alımı, ek gıdaya geçiş ayları, ek gıda sonrası anne sütüne devam edip etmediği de kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 52 bebeğin 24'ü (%46,2) kadındı. Doğum sonrası 1., 2., 3., 6., 9. ve 12. aylarda boy, vücut ağırlığı, baş çevresinde bir önceki ölçüme göre artışlar anne D vitamini ve kord D vitamini düzeylerine göre değerlendirildi. Dokuzuncu ay boy artışı anne ve kord serumu D vitamini düzeyi eksik olan bebeklerin boy artışının yeterli D vitamini düzeyi olanlara göre istatistiksel olarak boy artışlarında anlamlı fark saptandı. Anne D vitamini düzeyi eksik olanlarda 9. ay boy artışında eksik D vitamin düzeyine sahip olan annelerin bebeklerinde boy artışı 5 cm ±SS iken, yeterli D vitamini düzeyine sahip annelerin bebeklerinde boy artışı 3,5cm ±SS idi (p: 0,013). Kord D vitamini düzeyi eksik olan bebeklerin 9. ay boy artışında eksik D vitamini düzeyine sahip bebeklerin boy artışı 5 cm ±SS iken, yeterli D vitamini düzeyine sahip bebeklerin boy artışı 3 cm ±SS olduğu görüldü (p=0,049). Anne ve kord çinko düzeyleri ile yaşamın birinci yılındaki büyüme artışları karşılaştırıldığında herhangi bir anlamlı bir ilişki bulunamadı. Sonuç: Antenatal dönemde bebeğe geçen D vitamininin büyüme üzerindeki etkisi belirgin olmamakla birlikte, eksik düzeyde D vitaminine sahip annelerin bebekleri yeterli olanlardan 9. ayda daha iyi büyümektedir. Hem çinko hem D vitamininin gebelerde kullanılmasının teşvik edilmesinin önemini belirleme, bebeğin doğumda ve ileri yaşamında antropometrik ölçümleri üzerine etkisini gösterebilmek için daha uzun dönem takip ve daha büyük çalışma grubuna ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: The aim of this study is to investigate the effects of vitamin D and zinc, is thought to be vital for growth and both pass from mother to baby, on growth of baby and focus is to be on the deficiencies of these two during antenatal period. During this study, the importance and necessity of vitamin D and zinc supplementation during pregnancy by investigating the effect of vitamin D and zinc on growth from mother to infant. Materials and Methods: Fifty-seven mothers and their babies hospitalized for delivery at Gaziosmanpaşa University Faculty of Medicine Obstetrics and Gynecology Department in November 2017 were included in the study. The study was conducted with a total of 52 patients in accordance with the exclusion criteria. Blood samples were obtained from the mothers before cesarean section and cord blood samples were obtained from the babies after birth. After 1 year growth follow-up, 25 (OH) vitamin D (25 (OH) VitD), zinc, TSH, fT4 levels were studied from maternal and cord sera. Postnatal height, body weight and head circumference of the baby were recorded. In order to investigate the relationship between vitamin D and zinc levels and growth; height, body weight and head circumference follow-ups were recorded at 1, 2, 3, 6, 9 and 12 months of follow-up. 1-2. Month, 2-3. Month, 3-6. Month, 6-9. Month 9-12. Month height, body weight and head circumference were calculated. In addition, birth, 12th month height, body weight, head circumference differences were calculated. Height, body weight, head circumference differences were also divided into 12 and monthly growth rate was calculated. The duration of breastfeeding of the baby, breast milk intake in the first 6 months, transition to supplementary food, whether or not to continue breastmilk after additional food were also recorded. Results: 24 (46.2%) Of the 52 infants included in the study were female. Increases in height, body weight, head circumference according to the previous measurement were evaluated according to maternal vitamin D and cord vitamin D levels at the 1st, 2nd, 3rd, 6th, 9th and 12th postnatal months. There was a statistically significant difference in height increases in the ninth month increase in mothers and babies whose cord serum vitamin D level was missing compared to those with sufficient vitamin D levels. While the increase in height was 5 cm ± SS in babies of mothers who had deficient vitamin D level in the 9th month height increase, the height increase in babies of mothers with sufficient vitamin D level was 3.5 cm ± SS (p: 0,013). In the 9th month height increase of the babies with deficient vitamin D levels, the increase in height of the babies with the missing vitamin D level was 5 cm ± SS, while the increase in the height of the babies with sufficient vitamin D level was 3 cm ± SS (p = 0.049). There was no significant relationship between maternal and cord zinc levels and growth increases in the first year of life. Conclusion: Although there is no significant effect of vitamin D on growth in antenatal period, the babies of mothers with deficient vitamin D grow better than the babies of mothers with sufficient vitamin D level at 9 months. Longer-term follow-up and larger study groups are needed to determine the importance of encouraging the use of both zinc and vitamin D in pregnant women and to show their effect on anthropometric measurements of the baby at birth and in advanced life.