Kişisel gelişimin din eğitimi açısından incelenmesi
The analysis of personal development in religious education
  1. Tez No: 559841
  2. Yazar: HİLAL GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHİDDİN OKUMUŞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Gelişim, Kişisel Gelişim, NLP, Din Eğitimi, Ahlak Kuralları
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
İnsanların gelişimle olan ilişkisi insanlığın ilk gününden beri var olagelmiştir. Çünkü insan gelişmeye müsait bir canlıdır ve geliştiğini fark etmek insanın daha da fazlasını istemesine neden olmaktadır. Günümüzde gelişme için seçilen yollardan biri de kişisel gelişimdir. Son dönemlerde hızla yayılan ve kendini her alanda hissettiren Kişisel gelişim bireylerin hayatında büyük bir değişim iddiasındadır. Bu çalışmada da kişisel gelişimin din eğitimi ile olan bağlantısı ele alınmıştır. Çünkü kişisel gelişim hayatın her alanını etkilediği gibi din ve ahlak öğretileriyle şekillenmiş olan alanları da etkilemektedir. Ayrıca kişisel gelişim yazınlarının herhangi bir incelemeye tabi tutulmadan piyasaya sürülmüş olması da bu konuda çalışma yapılmasının nedenlerindendir. Araştırmada ilk olarak Kişisel gelişim ve NLP kavramları öncelikle bu konuda yazılmış kaynaklar baz alınarak incelenmiştir. Bu olgulara yönelik yapılan tanımlamalardan sonra çalışmanın ikinci bölümünde ise kişisel gelişim ve NLP öğretileri, Din eğitimi açısından incelenmeye çalışılmıştır. Modern dünyada bireyin eğitim yönünden eksik kalan yönlerini kendine tamamlama hedefi de koyan Kişisel gelişim öğretileri ile Din ve ahlak eğitimi verileri karşılaştırılmıştır. Karşılaştırılan bu veriler arasındaki olumlu ve olumsuz ilişki bulunmaya çalışılmıştır. Çalışmanın sonunda görülmüştür ki kişisel gelişim pek çok veride din eğitimi için yarar sağlamakla beraber, özellikle bazı ahlaki öğretilerde olumsuz hatta zararlı sonuçlara da yol açabilmektedir.
Özet (Çeviri)
The relationship between people and development has been existed since first days of mankind. Because man is a living being who is inclined to develop and so realizing his / her own development causes that man wants more than this. Today, one of the ways favoured for development is personal development. Recently fast-spreading and making its presence felt in all respects, personal development claims that it causes a big change in people life. In this research, it was investigated the connection between personal development and religious education. Because personal development affects also the fields which are formed by religion and moral doctrine as well as affects every part of life. Also, one of the reasons why it was studied on this field is that personal development literatures have been released without any analysing. In this research, firstly the notions of personal development and Neuro-Linguistic Programming (NLP) based on the resources written on this field were analysed. After the definitions about the phenomenon, in the second part of the study, the doctrines of personal development and NLP in Religious Education were tried to be examined. The doctrines of personal development which also aim to complete one's inadequacies in education in modern world and data related to Education of Religion and Ethics were compared. The negative and positive relationships between the compared data were tried to be found out. At the end of this study, it was understood that personal development brings about not only adverse but also detrimental outcomes especially in some moral doctrines apart from benefits in Religious Education in several data. KEYWORDS: development, personal development, Neuro-Linguistic Programming, Religious Education, Moral Principles