Effects of dietary oregano essential oil (OEO) and different forms of selenium (organic, inorganic & nano-se) on performance, meat quality and blood parameters of broilers
Rasyona katılan kekik esansiyel yağı ve farklı formlardaki selenyumun (organik, inorganik ve nano-selenyum) kaynaklarının etlik piliçlerin performansı, et kalitesi ve kan parametreleri üzerine etkileri
  1. Tez No: 559848
  2. Yazar: SAMI HAMMED FARHAN FARHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ULAŞ ÇINAR, DOÇ. DR. EBRU ÇETİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Broyler, beslenme, kekik esansiyel yağı, selenyum, nono-selenyum, performans, kan parametreleri, Broiler, Nutrition, Oregano Essential Oil, Selenium, Nano-Se, performance, blood parameters
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
RASYONA KATILAN KEKİK ESANSİYEL YAĞI VE FARKLI FORMLARDAKİ SELENYUMUN (ORGANİK, İNORGANİK VE NANO-SELENYUM) KAYNAKLARININ ETLİK PİLİÇLERİN PERFORMANSI, ET KALİTESİ VE KAN PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİLERİ Sami Hammed FARHAN Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, Haziran 2019 Tez Danışmanı: Doç. Dr. Mehmet Ulaş ÇINAR İkinci Danışman: Doç. Dr. Ebru ÇETİN ÖZET Bu çalışma, broyler yemlerine ilave edilen kekik esansiyel yağı (OEO) ve farklı formlardaki selenyumun (Organik, İnorganik ve nano-Se) 0-6 haftalık yetiştirme döneminde performans, et kalitesi ve bazı kan parametreleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapıldı. Bir günlük toplam 450 ROSS 308 broylerler rastgele altı tekrarlı beş gruba ayrıldı: Takviye edilmemiş kontrol rasyonu (T1), bazal rasyon + OEO 300 mg / kg (T2), bazal rasyon + organik Se 0.3 mg / kg (T3), bazal rasyon + inorganik Se 0,3 mg / kg (T4) ve bazal rasyon + nano Se 0,3 mg / kg (T5). Organik kekik esansiyel yağı veya Nano selenyum ile desteklenmiş yemler ile beslenen civcivler kontrol grubundan daha iyi performans göstermişlerdir. Göğüs etinin protein seviyesi T4 grubunda diğer gruplara göre daha düşüktü. Yemlere ilave edilen katkıların, karkas pH düzeyi kontrol grubundan kesimden 24 saat sonra daha yüksek olduğu saptanmıştır. T5 grubundaki hemoglobin değeri, heterofil ve heterofil/ lenfosit oranı T2, T3 ve T4 grubundan daha yüksekti.Abümin ve globulin değeri T3, T5 ve T2 grubunda T1 ve T4 grubundan daha yüksekti. GOT ve GPT değerleri, T5 ve T4 gruplarında diğer gruplara göre daha yüksekti. T4 grubundaki TNF-α düzeyi diğerlerine göre daha yüksekti. T2 grubundaki IL-2 düzeyi diğer gruplara göre daha yüksekti. IL-10 düzeyi, T1, T3 ve T4 grubunda diğer tedavilere kıyasla daha yüksekken, T2 ve T5 grubunda daha düşüktü. Sonuç olarak, bu çalışma, OEO ve farklı selenyum formlarının broylerlerde performansı, et kalitesini ve kan parametrelerini önemli ölçüde etkilediğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
EFFECTS OF DIETARY OREGANO ESSENTIAL OIL (OEO) AND DIFFERENT FORMS OF SELENIUM (ORGANIC, INORGANIC & NANO-Se) ON PERFORMANCE, MEAT QUALITY AND BLOOD PARAMETERS OF BROILERS Sami Hammed FARHAN Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences Ph.D Thesis, June 2019 Thesis Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet Ulaş ÇINAR Co-supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ebru ÇETİN ABSTRACT The objective of this study was to determine the effects of dietary oregano essential oil (OEO) and different forms of selenium on performance, meat quality and blood parameters of broilers during the rearing period of 0-6 weeks. A total of 450, one-day-old ROSS 308 broiler chicks were randomly assigned to five groups with six replicates: the non-supplemented basal diet (T1), basal diet + OEO 300 mg/kg (T2), basal diet + organic selenium 0.3 mg/kg (T3), basal diet + inorganic selenium 0.3 mg/kg (T4), basal diet + nano selenium 0.3 mg/kg (T5). Birds fed diets supplemented with OEO, organic or nano selenium achieved better performance than the control group. The protein level of the breast meat was lower in the T4 group compared to the other groups. pH level was higher in the diet with additives after 24 h than the control group. Hemoglobin value, heterophil and heterophil/ lymphocyte ratio in the T5 group was higher than the T2, T3 and T4 group. Albumin and globulin values were higher in the T3, T5 and T2 group than the T1and T4 group. The GOT and GPT values were higher in the T5 and T4 group than the other groups. TNF-α level in the T4 group was higher compared with others. The IL-2 level in the T2 group was higher compared with other groups. The IL-10 level was higher in the T1, T3 and T4 group compared with other treatments while in the T2 and T5 group were the lower. In conclusion, the study has shown that OEO and different forms of selenium significantly affected the performance, meat quality and some blood parameters in broilers.