A moral approach towards Agatha Christie's Murder On The Orient Express and Curtain: Poirot's Last Case
Agatha Christie'nin Murder On The Orient Express ve Curtain: Poirot's Last Case romanlarına ahlaki yaklaşım
- Tez No: 559867
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TİMUÇİN BUĞRA EDMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: ahlak, etik, cinayet, erdem, faydacılık, ahlak, etik, cinayet, erdem, faydacılık
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
İnsanların yüz yıllardır iyinin, erdemin ve mutluluğun ne olduğunu aramaları ve onlara erişmenin yollarını çeşitli yaklaşımlarla birçok şekilde bulmaya çalışmaları sebebiyle, ahlak her zaman tüm dünyada etkisi her zaman süren bir konu olmuştur. Bununla birlikte, bazı kuramlar küresel açıdan geçerliliklerini korurken bazıları durmadan değişmeye devam etmiş ve yüz yıllar geçtikçe evirilmiştir. Agatha Christie'nin öne çıkan iki eserleri Doğu Ekspresinde Cinayet ve Perde İndi romanları adaletin ne olduğu ya da ne olması gerektiği ve ahlak ile ilgili soruları gündeme getirir. Her iki eserde de Christie, okuyucuyu bazı cinayetlerin meşru olarak yorumlanabileceğine dair ince bir çizgide bırakır. Kanun ve kısıtlamaların eksikliği, insanların adaleti sağlamada tek mümkün görünen yolun daha yüce bir iyilik uğruna cinayet işlemeyi makul bulmasına ve kendi kurallarını koymasına sebep olur. Bu çalışma, Eski Yunan döneminden bugüne yüz yıllardır ahlakın nasıl tanımlanmış ve uygulanmış olduğunu, insanların kanunların yokluğunda haklı sebeplerle nasıl adaleti sağlayabileceklerini, Agatha Christie'nin Perde İndi ve Doğu Ekspresinde Cinayet romanlarındaki cinayetlerin sebep ve sonuçlarına bakarak özellikle Jeremy Bentham, John Stuart Mill ve Henry Sidgwick'in Faydacı Ahlak kuramlarının yardımıyla inceleyecektir.
Özet (Çeviri)
Throughout centuries, ethics and morality have always been the unvarying subjects of the ancient argument in the whole world, since people have been looking for what the good, virtue and happiness are and how to achieve them in various ways with numerous approaches. However, while some of the theories have sustained their validity in terms of their universality, some of them have kept changed and evolved throughout centuries accordingly. Agatha Christie's two prominent detective novels, Murder on the Orient Express and Curtain: Poirot's Last Case, arise questions to be asked about morality and make the readers focus on what justice is or should be. In both works, Christie leaves the reader on the edge of a judgement which can be interpreted as justifying some kinds of murders. The absence of law and restrictions results in people taking their own action and finding murder reasonable for the greater good, which seems to be the only possible way to administer justice. This study will look into how ethics has been defined and applied for centuries since The Ancient Greek till today, how people can administer justice in the absence of law for justifiable reasons with the help of ethical theories and mainly Jeremy Bentham, John Stuart Mill, and Henry Sidgwick's Utilitarianism by looking at the reasons and results of the murders in Agatha Christie's Murder on the Orient Express and Curtain: Poirot's Last Case.