Integration of climate actions: assessing adaptation-mitigation interactions in Türkiye's climate action plans
İklim eylemlerinin entegrasyonu: Türkiye'nin iklim eylem planlarında uyum-azaltma etkileşimlerinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 1001496
  2. Yazar: BESTE LÖKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERAP KAYASÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Adaptasyon, Azaltım politikaları, Uyum, İklim değişikliği, İklim politikaları, Mitigation policies, Adaptation, Climate change, Climate policy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Şehir Planlama Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Türkiye'deki ulusal ve yerel iklim eylem planlarında azaltım ve uyum eylemleri arasındaki etkileşimlerin ne ölçüde tanındığını ve bütüncül biçimde ele alındığını incelemektedir. Çalışma, kentsel bağlama odaklanarak iklim politikalarının büyük ölçüde sektörel ve paralel yaklaşımlar üzerinden şekillendiğini, azaltım–uyum entegrasyonunun ise çoğunlukla kavramsal düzeyde kaldığını ortaya koymaktadır. Ulusal strateji belgeleri ve seçilmiş büyükşehir iklim eylem planlarının doküman analizi ile uzman görüşlerine dayalı etkileşim değerlendirmeleri, özellikle binalar, ulaşım, arazi kullanımı ve altyapı sistemlerinde önemli sinerji potansiyellerinin yeterince değerlendirilmediğini göstermektedir. Bulgular, Türkiye'de kentsel iklim eylem planlamasında daha açık, etkileşim odaklı ve tasarıma duyarlı bütünleşik yaklaşımlara duyulan ihtiyaca işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines how interactions between climate change mitigation and adaptation are addressed within national and local climate action plans in Türkiye, with a particular focus on the urban policy context. The study reveals that, although mitigation and adaptation are increasingly acknowledged as interconnected policy domains, their integration in planning practice remains largely fragmented and conceptual. Based on a qualitative analysis of national climate strategy documents, selected metropolitan climate action plans, and expert-supported assessments, the findings indicate that significant interaction potentials—especially in urban systems such as buildings, transport, land use, and infrastructure—are not systematically identified or operationalized. The thesis highlights the need for more explicit, interaction-oriented, and design-sensitive planning approaches to support coherent and integrated urban climate action in Türkiye.