Farmer's adaptation of modern irrigation techniques in Iraq
Irak çiftçilerin modern sulama tekniklerini benimsemesi
  1. Tez No: 560067
  2. Yazar: WALEED SABBAR AYYED ALSHWAREG
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKİ GÖKALP
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Modern sulama teknolojileri, Salahaddin, Kerkük, Tarımsal yayım, adaptasyon, Modern irrigation technologies, Salahaddin, Kirkuk, Agricultural extension, adoption
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
IRAK ÇİFTÇİLERİN MODERN SULAMA TEKNİKLERİNİ BENİMSEMESİ Waleed SABBAR Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü YÜksek Lisans Tezi, Temmuz, 2019 Tez Danışmanı: Doç. Dr. Zeki GÖKALP ÖZET Bu tez çalışmasında Irak'ın Salahaddin ve Kerkük şehirlerinde çiftçilerin modern sulama teknolojilerini benimse düzeyleri belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla genel bir değerlendirmenin ardından çiftçileri modern sulama teknolojilerini benimsemeden alıkoyan ve teşvik eden faktörler belirlenmeye çalışılmıştır. Salahaddin ve Kerkük şehirlerinde Tarım İlçe Müdürlüklerinde (21 ve 16 adet) kayıtlı çiftçiler çalışma evrenini oluşturmuştur. Çalışma evrenini temsil edecek şekilde her iki şehirde de tesadüfi örnekleme ile seçilen çiftçilere yüz-yüze anket çalışması uygulanmıştır. Her iki şehirden toplam 338 çiftçi bu çalışmada ankete katılmaya gönüllü olmuşlardır. Veri analizlerinde aralık, frekans dağılımı ve yüzdeler, standart sapma, t-testi, aritmetik ortalama, ağırlıklı ortalama, basit korelasyon eşitliği (Pearson), Spearman's korelasyon katsayısı (r), geçerlilik katsayısı, önemlilik testi ve Cronbach's Alfa katsayısı gibi parametreler kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre her iki şehirde de modern sulama teknolojilerinin çiftçiler tarafından benimsenme düzeyi“orta”düzeyde bulunmuştur. Bu bilgiden hareketle modern sulama teknolojileri hakkında bir bilgi ve deneyim eksikliğinden bahsedilebilir. Buda çiftçilerin bu yönde eğitimine dönük faaliyetlerin gerekliliğini ortaya koymaktadır. Bu amaçla Tarım Bakanlığına bağlı Tarımsal Yayım birimlerinin çiftçilerinin modern sulama teknolojilerine yönelik bilgi ve becerilerini arttıracak yayım çalışmalarına hız vermesi gerektiği kanaatine varılmıştır. Yönetici pozisyonundaki kurum ve kuruluşlar bu teknolojilerin su kullanımının yanı sıra ürün miktar ve kalitesine de olumlu etkileri hakkında çiftçileri bilinçlendirmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
FARMER'S ADAPTATION OF MODERN IRRIGATION TECHNIQUES IN IRAQ Waleed SABBAR Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences Ph.D. Dissertation, July, 2019 Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Zeki GÖKALP ABSTRACT The research aims to identify the farmers' adoption of modern irrigation techniques in Salahaddin and Kirkuk provinces of Iraq. Following a general assessment, the barriers that prevent farmers from adopting modern irrigation techniques and the factors that encourage the farmers in adopting modern irrigation technologies were tried to be identified. The farmers registered in Agricultural Directorates of Salahaddin and Kirkuk municipalities (21 and 16 directorates) constituted the research. Face-to-face questionnaires were applied to farmers randomly selected from the farmers of two municipalities. From two provinces, 338 farmers voluntarily participated into the survey. In data analyses, range, frequency distribution and percentages, standard deviation, t-test, arithmetic mean, weighted average, simple correlation equation (Pearson), Spearman's correlation coefficient(r), validity coefficient, significance test and Cronbach's Alpha were used as statistical parameters. According to present findings, farmer's adoption of modern irrigation techniques was found to be“average”in both provinces. From this information, it can be deduced that there is a weakness in the expertise and knowledge about these modern irrigation techniques. This indicates the need for programs, activities and guidance to train them. There is a need for Agricultural Extension services of the Ministry of Agriculture to implement educational and training programs to assist farmers with understanding the modern irrigation technologies. The governing bodies must explain that these technologies had a positive impact on water consumption, as well as quantity and quality of their production.