Uluslararası terörizmle mücadele bağlamında Avrupa Birliği'nin Ortak Dış ve Güvenlik Politikası
The common foreign and security policy of the European Union in the Context of Combating International Terrorism
- Tez No: 560082
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELİM KANAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası terörizm, terörizmle mücadele, uluslararası örgütler, Avrupa Birliği, Ortak Dış ve Güvenlik Politikası, PESCO, International terrorism, combating terrorism, international organizations, European Union, Common Foreign and Security Policy, PESCO
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
ÖZET Uluslararası terörizmle mücadelede ilk adım terörizmin tanımının yapılmasıdır. Fakat uluslararası hukuki bağlayıcılığı olan bir terörizm tanımı yoktur. Bu sebeple, artık uluslararası boyut kazanmış terörizmle mücadelede uluslararası örgütlerin önemi daha da artmaktadır. İlk olarak, Birleşmiş Milletler'in barış ve güvenliğin korunması konusunda yapmış olduğu sözleşme ve almış olduğu kararlarda, uluslararası terörizmle mücadele etmek için devletlerin bir araya geldiği görülmektedir. Birleşmiş Milletler'in yanı sıra NATO, AGİT, Avrupa Konseyi ve diğer örgütler de terörizmin önlenmesi ve suçluların cezalandırılması konularında uluslararası terörizmle mücadele çalışmaları yürütmektedir. Bu örgütlerin dışında, yirmi sekiz üye ülkeye sahip, Avrupa Birliği de uluslararası terörizmle mücadele çalışmaları yapmaktadır. Ancak çalışmada, Avrupa Birliği tüm diğer örgütlerden ayrı tutulmuştur. Bunun nedenlerinden biri, Avrupa Birliği'nin uluslararası terörizmle mücadele çalışmalarını, Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası ile çok daha kapsamlı olarak değerlendirmesidir. Diğeri ise ulusüstü bir yapısının olması dolayısı ile yaptığı uluslararası terörizmle mücadele çalışmalarının, tüm üye ülkelerin devlet politikalarına yansıyor olmasıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The first step for combating international terrorism is to define what the terrorism is. However, there are not any definitions of the terrorism binding the countries internationally. For this reason, international organizations are the most important parts of the combating international terrorism. Firstly, the states have come together to combat terrorism based on the United Nations' agreements and resolutions related with the topics of peacekeeping and ensuring security. In addition to the United Nations' studies, NATO, OSCE, Council of Europe and other organizations carry out studies on preventing terrorism and jurisdiction. Besides these organizations, the European Union that has twenty eight member states also carries the studies on combating international terrorism. But in this study, the European Union was left aside from the other organizations. One of the reasons for that is the European Union considers combating international terrorism inclusively within its common security and defence policy. The other one is, as it has a supranational structure, all the member states have to harmonise the policy on combating international terrorism of the European Union with their national policies.